Resmî Gazete’nin 22 Ocak tarihli ve 32779 sayılı baskısında yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmelikte acentelik açma sermayeleri dikkat çekiyor. SEDDK, yeni yönetmeliğe göre Tüzel kişi acentelerinin, şirket türüne göre Ticaret Bakanlığınca belirlenen tutardan az olmamak kaydıyla sahip olacakları asgari ödenmiş sermaye miktarı 3 milyon 250 bin TL olarak belirledi.

Yeni yönetmelikte diğer bir önemli değişiklik de şubesi olan acentelerle ilgili. Şube açarak teşkilatlanacak acentelerin merkez için en az 4 milyon TL ve her bir şube için en az 325 bin TL sermayeye sahip olmaları gerekiyor. Şube açmaksızın sadece mesafeli satış yapmak isteyen acenteler için ise asgari sermaye 4 milyon TL olarak belirlendi.

Resmî Gazete’nin 22 Ocak tarihli ve 32779 sayılı baskısında yer alan o yönetmelik şöyle:

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumundan:

SİGORTA ACENTELERİ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK 

MADDE 1- 22/4/2014 tarihli ve 28980 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Sigorta Acenteleri Yönetmeliğinin 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi yürürlükten kaldırılmış, aynı fıkranın (j) bendinde yer alan “Müsteşarlıkça” ibaresi “Kurumca” şeklinde değiştirilmiş ve aynı fıkraya aşağıdaki bentler eklenmiştir.

“k) Kurul: Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurulunu,

l) Kurum: Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumunu,”

MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “unvanının” ibaresi “ünvanının” şeklinde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.

“(4) Bireysel emeklilik aracısı ünvanına sahip kişilerin teknik personel olmak için ikinci fıkranın (ç) bendinde belirtilen yeterlilik sınavını kazanmaları ve Ek-1’de yer alan mesleki deneyim sürelerini tamamlamaları gerekir.

(5) Teknik personel olmak için gereken asgari mesleki deneyim süresinin hesabında, bireysel emeklilik aracılığında geçirilen süreler dikkate alınır.”

MADDE 3- Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “müdür,” ibaresinden sonra gelmek üzere “şube müdürü,” ibaresi eklenmiş ve aynı maddenin ikinci fıkrasında yer alan “ve müdürlerde” ibaresi “, müdür ve şube müdürlerinde” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 4- Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 9- (1) Tüzel kişi acentelerin şirket türüne göre Ticaret Bakanlığınca belirlenen tutardan az olmamak kaydıyla sahip olacakları asgari ödenmiş sermaye miktarı 3.250.000 TL’dir.

(2) Şube açarak teşkilatlanacak acentelerin merkez için en az 4.000.000 TL ve her bir şube için en az 325.000 TL sermayeye sahip olmaları gerekir. Şube açmaksızın sadece mesafeli satış yapmak isteyenler için ise asgari sermaye 4.000.000 TL’dir.

(3) Gerçek kişilerin beyan edecekleri mal varlıkları, tüzel kişi acenteler için aranılan asgari ödenmiş sermayeden az olamaz.

(4) Şube açarak teşkilatlanan veya mesafeli satış yapan acenteler, yılsonları itibarıyla satışına aracılık ettikleri prim tutarının en az %4’ü kadar özkaynağa sahip olmak zorundadır. Bu tutar, her durumda 4.000.000 TL’den az olamaz. Bu hesaplama, yılsonları itibarıyla yapılır. İlave sermaye ihtiyacının ortaya çıkması halinde, eksik kalan sermaye en geç ilgili yılın Haziran ayı sonuna kadar tamamlanır.

(5) Asgari ödenmiş sermaye ile beyan edilecek malvarlıklarının en az %50’sinin nakit, mevduat ya da Devlet iç borçlanma senedi gibi nakde kolay dönüşebilir yatırım araçlarından oluşması gerekir.”

MADDE 5- Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Müsteşarlıktan” ibaresi “Kurumdan” şeklinde, aynı maddenin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde ve aynı maddenin dördüncü fıkrasında yer alan “Müsteşarlığın” ibaresi “Kurumun” şeklinde değiştirilmiştir.

“(3) Belgeleri tamamlanmış olan acentelerin başvuruları TOBB tarafından değerlendirilerek elektronik ortamda Kurum onayına sunulur. Kurumca durumu uygun görülenler Levhaya kaydedilmek üzere TOBB’a bildirilir. Bu bildirim, bildirime konu acenteler bakımından uygunluk belgesi niteliğindedir. Uygunluk belgesi alan acenteler, Levhaya kayıt olmak için en geç altı ay içinde TOBB’a başvuruda bulunur.”

MADDE 6- Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Ünvan

MADDE 12- (1) Acente ünvanlarında “sigorta aracılığı” veya “sigorta acenteliği” ifadelerinden birisi kullanılır. Acenteler, mevzuata aykırı olmamak şartıyla ünvanlarında ilave ifadeler de kullanabilir.”

MADDE 7- Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan “aracılılık” ibaresi “aracılık” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 8- Aynı Yönetmeliğin 13/A maddesinin birinci fıkrasında yer alan “unvan;” ibaresi “ünvan;” şeklinde, “sürekli eğitim;” ibaresi “yenileme eğitimi;” şeklinde ve aynı maddenin ikinci fıkrasında yer alan “Müsteşarlık,” ibaresi “Kurum,” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 9- Aynı Yönetmeliğin 17 nci maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan “unvanı,” ibaresi “ünvanı,” şeklinde, dördüncü ve beşinci fıkralarında yer alan “Müsteşarlıkça” ibareleri “Kurumca” şeklinde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(6) Acenteler, sigorta sözleşmesi taraflarına ve sözleşmeden yararlanacak kişilere ait sözleşme kapsamında yer alan bilgileri sigorta şirketine doğru olarak iletmekle yükümlüdür.”

MADDE 10- Aynı Yönetmeliğin 19 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 19- (1) Acentelerin ve şubelerinin antet, afiş, reklam, tabela ve internet sayfaları ile diğer her türlü elektronik ortamlarında acente ünvanına yer verilir.

(2) Birinci fıkrada belirtilen alanlarda “sigorta” ibaresi, yanında “acenteliği” veya “aracılığı” ifadesi olmadan kullanılamaz.

(3) Acenteler ve şubeleri, sigorta şirketi olduğu veya sigorta acenteliği dışındaki faaliyetler ile acente harici kurum ve kuruluşların iş ve işlemlerini gerçekleştirdiği izlenimini uyandıracak veya gerçeğe aykırı, yanıltıcı, aldatıcı ve haksız rekabete yol açan işletme adı, logo, amblem ve diğer ayırt edici kurumsal kimlik unsurlarını kullanamaz.

(4) Acente ünvanı ile Levha kayıt numarasını içeren bir plaka acentelik faaliyeti gösterilen mekânların girişinde ve gözle görünür şekilde asılır.

(5) 13 üncü maddedeki kurum ve kuruluşlar acentelik faaliyeti gösterilen birimlerinde, adına acentelik yaptıkları sigorta şirketlerinin ünvanları müşterilerince görülebilecek bir yerde yazılı olarak yer alır.

(6) Acenteler sözleşme yaptırmak isteyenlere Kurumca belirlenecek esaslara göre aracılık ettikleri sigorta şirketlerini ve bu şirketlerce kendilerine tanınan yetkileri bildirir, varsa internet sitelerinde yayımlar.

(7) Bu maddede belirtilen hususların uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Kurumca belirlenir.”

MADDE 11- Aynı Yönetmeliğin 20 nci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Yenileme eğitimi

MADDE 20- (1) Teknik personel, mesleki yeterliliklerinin, bilgi ve becerilerinin devamlılığını sağlamak amacıyla tarihi ve programı önceden duyurulacak eğitime beş yılda bir katılır. Beş yıllık sürenin hesabında SEGEM belgesinin alındığı tarih veya yenileme tarihi esas alınır.

(2) Teknik personele verilecek eğitimin tarihi, süresi, kapsamı, yöntemi ile ücreti ve diğer koşullara ilişkin çalışmalar İcra Komitesinin görüşü alınarak SEGEM tarafından yapılır ve Kurumca karara bağlanır. Söz konusu eğitim SEGEM veya SEGEM tarafından yapılacak hizmet alımı yoluyla verilir.

(3) Eğitimi süresi içinde tamamlamamış olan teknik personelin faaliyeti bu eğitim tamamlanıncaya kadar durdurulur. Faaliyeti durdurulan teknik personele ilişkin bilgiler TOBB ve TSB’ye iletilir.”

MADDE 12- Aynı Yönetmeliğin 24 üncü maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Kurumca alınacak tedbirler ve uygunluk belgesinin iptali

MADDE 24- (1) Kurumca yapılan izleme, inceleme veya denetim sonucunda, Kanunun 32 nci maddesi hükümlerine uygun hareket etmediği veya ilgili mevzuat hükümlerine aykırı davrandığı tespit edilen acenteler, Kurumca uyarılır. Uyarının ardından ilgili acentenin durumu hakkında yapılan değerlendirme neticesinde, acentenin faaliyetleri Kurul tarafından altı aya kadar geçici olarak durdurulabilir veya uygunluk belgeleri iptal edilebilir. Faaliyetleri geçici olarak durdurulanlar durumları Levhaya kaydedilmek üzere Kurumca TOBB’a, ayrıca çalıştıkları şirketlerce de bu acenteler aracılığıyla poliçe düzenlenmesinin durdurulmasını teminen TSB’ye bildirilir.

(2) Kurumca yapılan izleme, inceleme veya denetim sonucunda mali durumlarının bağlı bulundukları sigorta şirketi üzerinde olumsuz sonuçlara yol açabileceği anlaşılan acenteler için gerekli tedbirlerin alınması amacıyla Kurumca ilgili sigorta şirketlerine bildirimde bulunulur. Alınan tedbirlere rağmen durumlarında bir iyileşme olmayan acentelerin faaliyetleri Kurul tarafından altı aya kadar geçici olarak durdurulabilir.

(3) Acentelerin birinci fıkraya istinaden faaliyetlerinin geçici olarak durdurulması sonrasında faaliyete başlangıcı takip eden bir yıl içinde aynı fiili tekrar etmeleri halinde uygunluk belgeleri Kurul tarafından iptal edilir.

(4) Kurum, sigorta sözleşmesinde yer alan kişilerin hak ve menfaatlerinin tehlikeye düşmesini önlemek amacıyla, durumun aciliyetine ve önemine istinaden acentenin aracılık faaliyetini derhal geçici olarak durdurabilir. Durdurma işlemini müteakip birinci fıkra hükümleri yerine getirilir.

(5) Gerek bu madde hükümlerine göre Kurumca uygunluk belgesinin iptal edilmesi ve gerekse İcra Komitesince alınan kararlar çerçevesinde hakkında meslekten çıkarılmasına karar verilenler İcra Komitesi tarafından Levhadan silinir. Bu hususa ilişkin bilgiler TOBB’da ayrı bir liste halinde tutulur ve elektronik ortamda TSB’ye iletilir.

(6) Bu maddede acenteler için öngörülen tedbirler, teknik personel için de uygulanır. Teknik personelin faaliyetlerinin geçici olarak durdurulması, işlem yapma yetkisinin iptali şeklindedir.

(7) Bu maddede belirtilen tüm hususlar ilgili acentenin Levha kayıtlarına işlenir.”

MADDE 13- Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki ek madde eklenmiştir.

“Tutarların artırılması

EK MADDE 1- (1) Kurul, bu Yönetmelikte yer alan maktu ve nispi tutarları %100’e kadar artırmaya ve %50’ye kadar azaltmaya yetkilidir.

(2) 9 uncu maddenin birinci, ikinci ve dördüncü fıkralarında yer alan tutarlar, aksi Kurum tarafından belirlenmedikçe, her yıl Ocak ayında Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan yıllık yurt içi üretici fiyat endeksi artış oranında güncellenir.”

MADDE 14- Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“Asgari ödenmiş sermayeye ilişkin geçiş hükmü

GEÇİCİ MADDE 7- (1) Bu maddeyi ihdas eden Yönetmelikle değiştirilen 9 uncu maddenin birinci ve ikinci fıkraları ile getirilen asgari ödenmiş sermaye şartı, bu maddenin yayımı tarihi itibarıyla mevcut acenteler ile ilgili odalara başvuruda bulunmuş gerçek ve tüzel kişiler hakkında uygulanmaz.”

MADDE 15- Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesinin birinci fıkrasında, 22 nci maddesinin birinci fıkrasında ve 23 üncü maddesinin dördüncü fıkrasında yer alan “Müsteşarlıkça” ibareleri “Kurumca” şeklinde; 11 inci maddesinin ikinci fıkrasında, 15 inci maddesinin beşinci fıkrasında, 22 nci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “Müsteşarlık” ibareleri “Kurum” şeklinde ve 23 üncü maddesinin dördüncü fıkrasında yer alan “Müsteşarlığa” ibaresi “Kuruma” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 16- Aynı Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan “unvanını” ibaresi “ünvanını” şeklinde ve 8 inci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “unvanı” ibaresi “ünvanı” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 17- Aynı Yönetmeliğin 27 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 27- (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı yürütür.”

MADDE 18- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 19- Bu Yönetmelik hükümlerini Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı yürütür.

Editör: Hasan Burak Karadeniz