Avukatlık ücretleri Florida’da şirket batırmış

Avukatlık ücretlerinin şirket batırdığını veya şirketleri piyasadan kaçırdığını başkası söylese inanmazdım. Gerçekten şaşkınlık içerisindeyim.

Geride bıraktığımız haftada dünyanın gündemine oturan ve ABD’nin Florida Eyaleti’nde büyük yıkıma yol açan Milton Kasırgası’yla ilgili kaynağından bilgi almak istedik. Genel Koordinatörümüz Sevil Gümrükcü, Florida’da sigorta acenteliği yapan arkadaşı Alper Behar ile irtibata geçti.

Behar, 10 yılı aşkın süredir bağımsız sigorta acentesi Behar Insurance adıyla, 440’tan fazla sigorta firmasını temsil ederek Florida eyaletinde yaşayan Türkler için en uygun şartlarda sigorta seçenekleri sunuyor. 2021 yılında Amerika’da kayıtlı 1 milyon 600 bin sigortacı içinde sadece 35 bin kişinin sahip olduğu Certified Insurance Councelor (CIC) unvanı sahibi.

Behar sadece sigortacı olarak hizmet vermiyor. Behar, içinde bulunduğumuz yıl Florida’da ilk defa bir Türk aile tarafından üniversite eğitim bursu kurdu. George Snow Scholarship Foundation tarafından yönetilen Roksan - Alper Behar Eğitim Bursu, Behar Insurance tarafından sağlanan sigorta poliçelerinin gelirlerinin bir kısmı ile Florida’da ihtiyaç sahibi gençlerin üniversite masraflarını karşılıyor.

Başarılı bir sigortacı ve yardımsever bir kişiliği olan Behar’ın gönderdiği yazının ilk paragrafını okuyunca, şaşkınlığımı gizleyemedim.

“Son altı yıldır Florida’da sigorta sektörü çok zor durumda. Kanunların değişmesinden sonra avukatlara verilen yüksek yetkiler ve çok yüksek işlem ücretlerinden dolayı, yedi sene önce 60'tan fazla sigorta şirketi varken 2023 yılında Florida'da 5-6 tane sigorta şirketi kaldı. Şirketlerin birçoğu finansal sıkıntılara girip iflas etti. Bir kısmı da Florida'da iş yapmaktan vazgeçip eyalet sınırlarını terk etti. (Avukatlara verilen çok yüksek işlem ücreti derken, örneğin 70 bin dolar tamirat gerektiren bir hasar için dava açan avukata mahkeme, 650 bin dolar işlem ücreti ödenmesine hükmetti. Bu tip örnekler çoktur.)” diyor Behar.

Florida’da nasıl bir hukuk sistemi var bilmiyorum ama 70 bin dolarlık hasar için 650 bin dolar avukatlık ücreti ödemek zorunda kalan sigorta şirketinin vay haline.

“Aynı durum Türkiye’de olur mu?” sorusu aklıma geldi. İnternette arama motoruna “sigorta ödemesi” diye yazdım. Önüme gelen ilk sayfada bir sürü hukuk bürosunun tanıtımı vardı. O tanıtımlardan birinde “Trafik kazası sonrası sigortadan para alma” başlığı altında “Sigorta şirketinden hemen para almak yerine dava yoluyla hakkınızı tam olarak almanızda büyük fayda bulunmaktadır” diye yazıyordu.

Herkesin hakkını kuruşuna kadar almasına itirazımız tabii ki olmaz. Ama Florida’da olduğu gibi sigorta şirketlerini piyasadan kaçırmanın doğru olduğunu da düşünmüyorum.

Sakın, “Sigorta şirketlerini savunuyor” şeklinde yanlış bir düşünceye kapılmayın.

Müsaade edin neden böyle dediğimi açıklayayım.

Bir kere sigorta şirketi size verdiği parayı, seneye satacağı poliçelere bölüştürecek. Yani, ödediği para, kendi sermayesinden olmayacak.

En önemlisi de sigorta şirketleri zarar ettikleri için piyasadan çekilir veya başka sektörlere yatırım yaparlarsa, teklif alınacak şirket sayısı azalır. Beş şirket yerine 35 şirketten teklif almak sigortalının lehinedir.