“Şu tarihte şu şirketlere el konulacak” diyenler bile var bu lekeleme korosunda. Yayın Koordinatörümüz Sevil Gümrükcü yazdı, okumuşsunuzdur. Bir WhatsApp grubunda şirket ismi vererek, “Biraz önce bir müşterimiz aradı. X şirketi sermaye arttırımına gitmediği için kasko sigortaları iptal edilmiş” diye mesaj paylaşılmış. Üstelik bunu bir acente paylaşıyor. Bir kere bu arkadaş iptal edilenin sigorta değil, poliçe olduğunu bile bilmiyor. Neyse konumuz bu değil.
Konumuz, maalesef bazı sigorta şirketlerine yönelik tüm hızıyla devam eden karalama kampanyaları. Bu dedikoduları kimler üretiyor diye ufak bir araştırma yaptım.
Ama önce "Dedikodu nasıl üretilir?" onu belirtmek lazım. Dedikodu derken, mahalle dedikodularından bahsetmiyorum. Algı operasyonlarını kastediyorum.
Dikkat çekmek veya karşınızdakini yanlış yöne baktırmak için birinin kulağına bir söz fısıldarsınız. Bu biri, günümüzde sosyal medya oluyor. Mesela sosyal medyanızdan “O iki şirkete el koymanın arkası gelecek. Sırada beş şirket daha var” diyerek, bir de kaynak gösterirsiniz.
Artık, su kirletilmiştir. Sizin yaptığınız o yalan paylaşım, felaket tellallarınca ballandıra ballandıra defalarca paylaşılır. Konunun sahipleri, “Başka el koyma yok” dese de atılan yalan, Üsküdar’ı çoktan geçmiştir.
Tıpkı SEDDK Başkanı Davut Menteş’in üstüne basa basa “Elimizdeki raporlara göre önümüzdeki süreçte şirket kapanması görünmüyor” şeklinde açıklamasına rağmen, bu dedikoduların yayılması gibi.
Ufak bir araştırma yaptım demiştim. Evet, bu karalamalar bir; kendilerini otorite göstermek isteyen kişiler tarafından gündemde kalmak için çıkarılıyor. İki; rakip gördükleri şirketleri karalamak için bazı şirketlerin art niyetli yöneticileri tarafından üretiliyor. Üçüncüsü de hiçbir art niyeti olmadan, sektörün üzerindeki kara bulutları dağıtmak isteyen kişiler tarafından…
Oysa sigorta sektörü çok büyük bir ekosistem. Sadece sigorta şirketlerinden veya acentelerden oluşmuyor. Sigorta tek başına finansal bir araç olsa da çapı ve etkisini maddi olarak hesaplamak çok zor. Sigortanın değerini, dünya üzerindeki tüm mal varlığına eşitlesek abartmış mı oluruz? “Mal varlığı” derken, dünya üzerindeki tüm değerleri kastediyoruz.
İşte, sigorta etkisi o denli büyük.
İki sigorta şirketine el konulunca bundan sadece o şirketlerin acenteleri mi etkilendi?
Peki, kara ağızlıların ürettiği dedikodular sadece zikredilen şirketleri mi lekeliyor?
Bu soruların cevabı, koskocaman bir hayır!
Zararı topyekûn sigorta ekosistemi görüyor.
Özellikle de yıllardır ilmik ilmik güçlendirilmeye çalışılan sigortaya olan güven zarar görüyor.
Kapatılacak dediğiniz şirketler kapatılınca sektör size mi kalacak!
O yüzden dedikoduyu bırakın!
O yüzden kapatın çenenizi!
Dedikoduyu bırakın ki sigorta sektörü tıkır tıkır işlesin.
Çenenizi kapatın ki sigorta sektörü işini yapsın.