Kalifiye eleman bulmanın giderek zorlaştığını belirten Ünaldı, bu durumun sektörde önemli bir sorun haline geldiğini ve çözümler üzerinde durulması gerektiğine vurgu yaptı. Yeni eğitim-öğretim yılının başladığı şu günlerde ailelere çağrı yapan Ünaldı, “Anneler çocuklarını ağır işlerde çalıştırmak istemiyor. Artık eski Türk filimlerindeki gibi oto tamirhaneleri yok. RS Servis’te çalışan teknisyenlerimiz, yöneticilerimiz kadar maaş alıyor. Aileler çocuklarını çıraklık okullarına veya meslek liselerine göndermekten çekinmesinler. Çünkü her sektörde mavi yakalı eleman açığı var. Üstelik yüksek ücret alıyorlar” dedi.

Teknisyen eksikliğinin kanayan yaraları olduğunu belirten Ünaldı, “Grubumuzda 850 bordolu çalışanımız var. Franchising’lerimizle birlikte 5 binin üzerinde insan istihdam ediyoruz. Şu anda geleceğimizi karanlık görüyoruz. Bunun sebebi ne ekonomi ne de fiyat artışları! İleride teknisyen bulamamak, bu işi devam ettirememek, çocuklarımıza bırakamamak gibi bir endişemiz var. Bunun için biz grup olarak çok mücadele ediyoruz, ama tabii gücümüz nispetinde. Çıraklık okulları ve meslek liseleri ile iş birliği şeklinde ilerlemeye çalışıyoruz. Ama kesinlikle Devlet tarafında müdahale edilmesi gerekiyor. Onarım, servis, mavi yaka tarafında mevzuatının kesinleştirilmesi çok önemli” dedi.

Ara eleman ihtiyacının her sektör için önemli olduğunu söyleyen Ünaldı, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Her sektörde sıkıntı ama bizde çarpı iki sıkıntı. Neden çarpı iki? Çünkü toplumumuzda ‘okumayanı sanayiye verirler, cezalandırırlar’ gibi bir algı var. Dolayısıyla bu algı kırılmadığı müddetçe oto servisleri bu sıkıntıyı çok daha yoğun yaşayacak. Ülkemizde bine yakın yetkili servis var. Dört bine yakın özel servis, 40 bine yakın tamirhane bulunuyor.  Özellikle kaporta-boya ve onarım teknisyenlerine çok sayıda ihtiyaç var. EYT ile birlikte çok ciddi sayıda emeklimiz oldu. Ama bu emeklilerin sektörden çıkışıyla birlikte aynı sayıda çırak veya kalfa girişi sağlanamadı. Her konuşmamızda belirtiyoruz. Beş yıl içinde gerçekten servislerde sıra olmaya başlayacak. Bunun sebebi, yetersiz bina altyapısı veya yetersiz teknik alet-ekipman olmayacak. İçerideki yetersiz insan kaynağı olacak. Dolayısıyla o zaman rekabet başka bir noktaya gidecek ve fiyatlar normalin çok üstünde artacak. ‘Bugün çok uygun fiyatla yaptırılan onarımlar beş yıl sonrasında teknisyen yetersizliği sebebiyle inanılmaz rakamlara ulaşacak’ öngörüsündeyiz. Bu konuda da Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Devletimiz, Milli Eğitim Bakanlığı ve Hükümetimiz dahil herkesten elini taşın altına koymasını istiyoruz. Biz de gereken katkıyı vermeye her zaman hazırız.”

Teknisyenlerin yetiştiği çıraklık okulu ve meslek liselerine giren öğrenci sayısının yetersiz olduğuna dikkat çeken Ünaldı, “Ailelere biraz oynamamız, onları biraz ikna etmemiz gerekiyor. Annelerimiz çok hassas. ‘Aman evladım üzülmesin, kırılmasın, zor işlerde çalışmasın’ diye her anne çocuğunun okumasını istiyor. Veya bizim gibi oto sanayi gibi ağır olarak nitelendirilen işlerde çalışmalarını istemiyorlar. Halbuki bugün mavi yakalı çalışanlarımız, nerdeyse yönetim kadromuzla aynı maaşı alıyor. Bugün bir muhasebe uzmanı ilanı çıktığımızda binin üzerine başvuru alıyoruz. Ama bir kaportacı, bir boyacı ilanı çıktığımızda onlarla sınırlı kalıyor. Dolayısıyla ileride aileler çocuklarının bin kişiyle mi yarışmasını istiyor, on kişiyle mi yarışmasını istiyor? Buna bir karar vermeleri lazım. Bu bin kişi çok yüksek maaş alıyor ve çok rahat çalışıyor da bu kaporta-boyacılar çok daha düşük maaşa, çok daha ağır şartlarda mı çalışıyorlar? Hayır!” diye konuştu.

Eski Türk filmlerindeki gibi sanayi kavramının artık kalmadığını sözlerine ekleyen Ünaldı, “Bütün özel servisler ve yetkili servisler, özellikle TSE belgeli olanlar en azından bir asgari standarda sahip. Ve çocuklarımızı gerçekten el üstünde tutarak yetiştirmeye çalışıyoruz. Tabi ki hâlâ ülkemizin ücra sanayilerinde zor şartta oluyor olabilir. Ama aileler de tercihlerini yaparken, tabi ki TSE belgeli, asgari standarda sahip servisleri tercih ederlerse, çocuklarının hem mutlu hem de kazancı daha yüksek bir işe sahip olacaklarını göreceklerdir” dedi.

Ünaldı, açıklamasını şöyle tamamladı: “Biz artık şirketimizde veli günleri yapmaya başlayacağız. Öğrencilerimizi zaten misafir ediyorduk, yakında velilerini de iş yerlerimizde misafir edip, buranın ağır koşullar altında olmadığını, oto tamir sektörünün gerçekten keyifli olduğunu ve kazancının yüksek olduğunu, her türlü iş güvenliği önleminin alındığını, doktorumuzun, hemşiremizin olduğu her şeyi burada canlı görmeleri için artık aile etkinlikleri yapmaya başladık. Biz üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz. Maddi anlamda söylemiyorum kesinlikle. Devletimiz, Bakanlıklarımız bu konuda bize destek verirlerse biz çok daha iyilerine yapmaya hazırız.”

Editör: Hasan Burak Karadeniz