Türkiye’de risk yönetimi konusunda farklı sektörlerde faaliyet gösteren profesyonelleri aynı çatı altında toplayan Kurumsal Risk Yönetimi Derneği (KRYD) tarafından her yıl düzenlenen ‘Global Riskler Zirvesi’, 18 Şubat 2025’te Sabancı Center ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Bu yıl 11’incisi düzenlenen ve “Çoklu Krizler Çağında Belirsizliği ve Fırsatları Yönetmek” temasının ele alındığı zirvede, küresel risk ortamını şekillendiren kritik konular masaya yatırıldı.
AXA Sigorta’nın Ana Sponsorluğu ve Stratejik Ortaklığı; Aon, Marsh ve Boston Consulting Group (BCG) sponsorluğu, Hedefler İçin İş Dünyası (B4G) Platformu’nun desteğiyle gerçekleştirilen zirvede, alanında öncü isimler güncel küresel riskleri ve bunların ülkemiz ile iş dünyasına etkilerini bütüncül bir perspektifle ele aldı.
Zirve kapsamında düzenlenen panellerde belirsizlikler karşısında ekonomik ve jeopolitik yaklaşımlar, afetler odağında iş dünyasında dayanıklılık stratejileri, kurumsal yönetimde risk ajandaları ve yenilikçi sigorta modelleri paylaşıldı.
Zirve, Sabancı Holding Strateji ve iş Geliştirme Grup Başkanı Gökhan Eyigün ve KRYD Yönetim Kurulu Başkanı Bora Akdoğanlar’ın açılış konuşmalarıyla başladı. KRYD Yönetim Kurulu Başkanı Bora Akdoğanlar, “Global Riskler Zirvesinde temel mesajlarımızdan birisi, afetlere hazırlık ve risk yönetiminin her zaman öncelikli konu olarak iş dünyasının gündeminde olması gerekliliği. Bu bağlamda iş dünyası, sivil toplum kuruluşları, kamu ve yerel yönetimler ile toplumun, iş birliği içinde hareket etmesinin önemine dikkat çekiyoruz. Geçmiş tecrübelerden çıkarılacak derslerle bugünü doğru yorumlayarak geleceğe şimdiden hazırlanmalıyız. Yeşil dönüşüm, dijital dönüşüm ve sosyal dönüşüm anlamında bir dönüşüm süreci içerisindeyiz. Bunun sonuçları küresel ölçekte doğal, politik, ekonomik ve sosyal tüm boyutları etkiliyor. Risk yönetimi bakış açısıyla, bu dönüşüm ve çoklu krizler çağında, iş dünyası ve insan yaşamının gereksinimleri ile doğal kaynakların sürdürülebilirliği arasında denge kurmaya odaklanmalıyız. Başta hayatımızın her alanına hızlıca nüfuz eden dijitalleşme ve sosyal dönüşüm olmak üzere, iş modellerini, değişimlere daha dayanıklı, daha çevik ve daha yalın hale getirmek gerektiğine inanıyorum” dedi.
Zirvenin onur konuğu olarak sahne alan KRYD’nin Türkiye’yi temsilen üyesi olduğu Avrupa Risk Yöneticileri Federasyonu (FERMA) Başkanı Charlotte Hedemark Hancke, FERMA küresel risk yöneticisi anketi raporu 2024 ve FERMA 2025 yol haritasını paylaştı. Hancke, “Rapora göre, önümüzdeki bir yılda ön plana çıkan riskler siber saldırılar, jeopolitik belirsizlikler, belirsiz ekonomik büyüme, yetenek yönetimi ve veri ihlali olarak sıralanırken, 3 yıl için düzenlemeler, jeopolitik belirsizlikler ve teknolojik değişimin hızı; 10 yıl için ise iklim değişikliğine adaptasyon, karbon nötr dönüşüm ve doğal afetler ön plana çıktı” dedi.
AXA Türkiye CEO'su Yavuz Ölken, “Belirsizlik çağında sigortacılığın rolünü yeniden değerlendirmeliyiz. Bizler geleceğin gardiyanı değiliz; amacımız, öngörülebilir ya da öngörülemeyen risklere karşı geleceği daha rahat ve güvenli yaşanabilir hale getirmek, konfor yaratmak. Sigortacılık, yalnızca bir ürün ya da hizmet sunmaktan ibaret değil; daha iyi bir gelecek için iş birliği yapmaya odaklanmış bir ekosistemdir. Biz sigortacılar olarak; işletmelere sürdürülebilirlik kazandıran, onlar için iş birlikçi çözümler üreten bir iş kolu olarak hareket ediyoruz” şeklinde açıklama yaptı.
Ölken, “Devletlerin, kurumların, şirketlerin ve bireylerin karşı karşıya oldukları riskleri doğru analiz etmemiz gerekiyor. İşletme empatisi bu noktada büyük önem taşıyor. Reasürörler, brokerlar ve biz sigorta şirketlerine bu süreçte önemli görevler düşüyor. İşletmelerin büyüme yolculuklarını anlamalı, riskleri yönetirken en iyi örneklerden ilham almalıyız” dedi.
Hedefler İçin İş Dünyası (B4G) Platformu Yönetim Kurulu Başkanı Onur Ünlü, “Doğa olaylarını afete dönüştüren, bizim ne yapıp yapmadığımız. İstanbul’un deprem riski ve ekonomimiz üzerinde etkisi büyürken önlem almamız şart. Birleşmiş Milletler’in “Daha İyi ve Daha Yeşil bir Şekilde Yeniden İnşa Et!” mottosuyla, afetler henüz yıkıma sebep olmadan yeniden inşa süreçlerini, bu anlayış ile şekillendirmeliyiz” dedi.
UN Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Cemal Dördüncü, “2030 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına ulaşmak, sadece etik bir tercih ya da geçici bir trend değil. Bu, tüm paydaşların ortak sorumluluğunu gerektiren, risk yönetimi ve uzun vadeli değer yaratmanın temeli olan bir zorunluluktur. Geçmişte Kopenhag Zirvesi ve finansal krizle yaşadığımız duraklamalar, uyum sağlama ve strateji değişikliğinin önemini bize gösterdi. Bugün, ekonomik ve güvenlik kaygıları, fosil yakıtlara bağımlılık, belirsizliklerin yarattığı baskılar arasında, 'neden' değil, 'nasıl' sorusuna odaklanarak sürdürülebilir iş modelleri geliştirmenin ve dönüşüme öncülük etmenin vakti geldi” dedi.