Quick Hayat’a çok rahat acente olunabiliyor Quick Hayat’a çok rahat acente olunabiliyor

3. Uluslararası Sigortacılık Fuarı ve Kongresi, geniş katılımın yanı sıra sektörün önemli isimlerini de ağırladı. Hem akademisyen tarafı hem de bürokrat tarafıyla Türk sigorta sektörüne yön veren Hazine ve Maliye Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr.Ahmet Genç, sigortamnews’e özel açıklamalar yaptı.

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) iş birliğiyle Antalya Belek'te 3-5 Ekim tarihlerinde düzenlenen fuarın medya sponsorları arasında yer alan sigortamnews’in standını ziyaret eden Genç, Genel Koordinatörümüz Sevil Gümrükcü’nün sorularını yanıtladı.

Fuarla ilgili görüşlerini sorduğumuz Genç, “Fuar her yıl daha da iyileşiyor. Bu sene son üç yılın en iyi fuarı. En kalabalık fuarı. En ilgili fuarı. İnsanlar biraz daha fuar bilincine erişmiş görünüyor. Görüşüyorlar, temas ediyorlar. Muhtemeldir ki önümüzdeki yıllarda iş bağlama durumuna da gelecekler inşallah. Hani traktör fuarı, otomobil fuarı oluyor ya… Onlar gibi” dedi.

Sigorta sektörünün son 25 yılını değerlendiren Genç, “Son 20 yıl 25 yıl öncesinden iyi, son 15 yıl 20 yıl öncesinden iyi, son 10 yıl 15 sene önceden iyi, son 5 yıl da 10 yıl öncesinden iyi. Hatta bu yıl geçen yıldan daha iyi. ‘Bizim sektörde penetrasyon (sigorta satışı) düşük diyorlar.’ Penetrasyonun yüksek olduğu ülkelerle kıyas yapılıyor. Oysa penetrasyonun yüksek olduğu bazı ülkelerde sosyal güvenlik sisteminin kapsamı dar. Bizde sosyal güvenlik sisteminde devlet birçok şeyi kapsıyor. Özellikle sağlık. O zaman özel sigortacılığa alan kalmıyor” diye konuştu.

Penetrasyon konusuna Hollanda ve İngiltere’yi örnek veren Genç, şunları söyledi: “Hollanda'da özel sağlık sigortacılığı çok gelişmiş. Çünkü devletin kapsamı dar. İngiltere'de de aynı şekilde sağlık, özel sağlık sistemine bırakıldığı için penetrasyon yüksek. ‘Penetrasyon bizde düşük, diğer ülkelerde yüksek’ derken, bunları da görmek lazım. Bizdeki penetrasyonu fazla küçümsemeyelim. Dolayısıyla bizde sigortacılık ilerliyor. Dijitalleşmede iyiyiz, bilgi birikiminde iyiyiz. Bizde 150 senedir sigortacılık var. Bizim sigortacılarımız dünya çapında sigortacılar.”

Not: Haberin videosunu instagram sayfasında izleyebilirsiniz.

Editör: Sevil Gümrükçü