Bireysel Emeklilik

Emekliler TES ile çifte maaş ne zaman alacak?

Revize edilen Orta Vadeli Program’a (OVP) göre yeni dönemde Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) hayata geçirilecek

Revize edilen OVP'ye göre Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) hayata geçirilecek. Plana göre ayrıca Bireysel Emeklilik Sistemi ve Otomatik Katılım Sistemi'nde de düzenlemeler yapılacak.

Ekonomide üç yıllık dönemi kapsayan yeni Orta Vadeli Program'a (OVP) göre, Otomatik Katılım Sistemi'nin ikinci basamak emeklilik sistemine dönüşeceği Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) kurulacak. Buna göre OVP’deki yapısal düzenlemeler arasında “Otomatik Katılım Sistemi’nin (OKS) işverenlerin de katkısı ile ikinci basamak emeklilik sistemine dönüşeceği tamamlayıcı emeklilik sistemi kurulacaktır” ifadesi yer aldı.

Çalışma dönemindeki yaşam standartlarını koruyacak, ek emeklilik geliri oluşturacak ve hane halkının daha fazla tasarruf yapabilmesine fırsat verecek bir çalışma olarak kurgulanan TES ile hem sosyal güvenlik sisteminden hem de tamamlayıcı emeklilik sisteminden emeklilik maaşı alınabilecek. TES ile birlikte çalışan, işveren ve devlet tarafından çalışanın bireysel hesabına nakdi katkılar yapılacak.

Çalışanın brüt maaşından yapılan kesintiye ek olarak işverenin de belli bir oranda çalışanın sözleşmesine katkı sağlamasının planda olması bekleniyor. Ayrıca işverene, yapacağı katkı için devlet tarafından bir destek verilmesi öngörülüyor. Bu açıdan bir ikinci basamak emeklilik sistemi olarak tanımlanıyor.

Yeni kıdem tazminatı sistemi olan TES, emeklilikteki gelir kaybını dengelemeyi amaçlayan bir model olarak tasarlanacak. 2025 yılının dördüncü çeyreğinde gerekli yasal düzenlemeler yürürlüğe girecek. TES ile hem sosyal güvenlik sisteminden hem de tamamlayıcı emeklilik sisteminden emeklilik maaşı alınabilecek.

TES NASIL İŞLEYECEK?

TES, SGK'nın yerine geçmeyecek ancak ek bir alternatif emeklilik sistemi olarak devreye girecek. Bu sistem yeni işe girenler için zorunlu olacak ve mevcut çalışanlar için kademeli olarak uygulanacak. Otomatik Katılımlı BES gibi zorunlu olmayacak, ancak TES kapsamında işverenler her ay sigorta öder gibi çalışanlarının TES hesaplarına prim yatıracak.

KİMLER YARARLANACAK?

TES'ten tüm çalışanlar faydalanabilecek. BES'ten farklı olarak, TES için işverenler zorunlu prim yatıracak ve çalışanların emeklilik döneminde ek bir gelir elde etmeleri sağlanacak. Ancak, TES çalışmayanlara prim yatırılmayacak ve yaş şartı açısından da esneklik sağlanacak

BES VE OKS DEĞİŞECEK

Programda Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ve Otomatik Katılım Sistemi'nde (OKS) de geliştirici düzenlemelerin hayata geçirileceği belirtildi. Program kapsamında ayrıca BES'teki standart emeklilik yatırım fonları da katılımcıların birikimleri için daha fazla katma değer üretecek şekilde yeniden tasarlanacak. OKS katılımcılarına BES’te yer alan emeklilik fonlarına erişim imkânı tanınacak, kesintilerin sadeleştirilmesini sağlayacak düzenlemeler yapılacak ve bu kapsamda sistemin cazibesi artırılarak fon tutarı ve katılımcı sayısında artış sağlanacak.

KAYNAK: Doviz.com