Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "İhracatçılarımızın Avrupa Birliği pazarlarında başarılı olduğunu görüyoruz. Yıllık ihracatımız 109,1 milyar dolara yükseldi" dedi. Ocak ayı dış ticaret verileri, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe ve diğer ilgililerin katılımıyla Trabzon'da düzenlenen toplantıyla duyuruldu.
Ticaret Bakanı Bolat, Avrupa Birliği'nin son bir yılda ithalatının yüzde 4.2 gerilediğini, buna rağmen Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerindeki olumlu konjonktür ve ticaret diyaloğunun yeniden başlatılmasının, yapılan görüşmelerin, bu anlamda ihracatçıların da Avrupa pazarlarında daha etkin olduğunu gösterdiğini anlattı. "İhracatçılarımızın Avrupa Birliği pazarlarında başarılı olduğunu görüyoruz. Yıllık ihracatımız 109,1 milyar dolara yükseldi" diyen Bolat, Türkiye'nin ihracatındaki ilk 5 ülkenin Almanya, ABD, İngiltere, Birleşik Arap Emirlikleri ve Irak olduğunu belirtti.
Bakan Bolat, hizmetler ticaretinde olumlu gelişmeler olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti: "2023 yılını 89 milyar dolar hizmetler ihracatıyla tamamlamıştık. 2022 yılını 89 milyar dolar, 2023 yılını 106 milyar dolarla kapadıktan sonra 2024 yılında 11 ay itibarıyla 113.7 milyar dolarlık rakama ulaştık. Hedefimiz 110 milyar dolardı. Hedefimizi aşarak inşallah hesaplarımıza göre 115,6 milyar dolarlık rakama ulaşacağız. Bu da yüzde 8.5'lik artış demektir. 61 milyar dolar fazla veriyoruz hizmetler ticaretinde. 82 milyar dolara kadar düşürdüğümüz mal ticaretindeki açığımızı hizmetler ticaretindeki fazlayla da kapatarak, cari işlemler dengemize de çok önemli iyileşme sağlamaktayız."
İhracatçının bir numaralı finansman dostu olan Türk Eximbank sermayesini 4 katı arttırdıklarını belirten Bolat, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yaklaşık 13 milyar Türk lirasından 56 milyar Türk lirasına çıkardık ve Türk Eximbank ihracat kredisi ve ihracat kredi sigortasıyla 48,7 milyar dolar ihracatçılarımıza finansman desteği sağladık. Bu yıl bu rakamı 50 milyar doların üzerine çıkaracağız. Yine faaliyetlerine başlayan Türk Ticaret Bankası kısa süre içinde 12 milyar liralık ihracatçılara finansman sağladı. Bunu bu yıl inşallah 200 milyar liraya çıkaracağız. Kredi kullanan ihracatçı sayısını yükseltme hedefimiz var.”
Enflasyondaki gerilemeye paralel olarak politika faizlerindeki düşüşle genel finansman maliyeti ve ihracat reeskont kredisinin finansman maliyetlerinin çok daha düşeceğini anlatan Bolat, "Açıklanan enflasyon verilerindeki sevindirici geriye gidiş de bizleri ümitlendirmişti. Çabalarımızın, politikalarımızın doğru yolda olduğunu göstermektedir. TÜFE yıllık bazda yüzde 44.38'den yüzde 42.12'ye gerilemiştir. Aylık bazda da geçen yıl ocakta yüzde 6,70'lik bir artış vardı. O da yüzde 5,03'e gerilemişti. Ocak ayları maaş artışlarının olması hasebiyle ve genel yılın başlangıcı olması sebebiyle birçok sektörde fiyat artışlarının istemeyerek olsa yaşandığı bir süreç olmakla beraber aldığımız tedbirlerle hem TÜFE'de hem yurt içi üretici fiyatları endeksi YÜFE'de enflasyonun geriye doğru trendini devam ettirdiğini görüyoruz" ifadelerini kullandı.