Sigorta Gündemi

İş insanlarına eksik sigorta uyarısı

Maher Holding Sigorta Grubu Başkanı Ahmet Yaşar, iş insanlarına eksik sigorta uyarısı yaptı: Eksik sigortaya dikkat edin.

Bloomberg HT’ye konuk olan Quick Sigorta, Corpus Sigorta ve Quick Finans’ı çatısı altında olduğu Maher Holding’in Sigorta Grubu Başkanı Ahmet Yaşar, eksik sigorta konusunda iş insanlarına uyarıda bulundu.

Son istatistiklere göre Türkiye’nin yüzde 5.6 büyüme kaydettiğinin açıklandığını belirten Yaşar, “En çok büyümeyi de yüzde 21.8 finans, bankacılık ve sigorta sektöründe görüyoruz. Bu büyümeyi sektörlere ayırdığımızda sigortacılık sektörünün yüzde 36'ya yakın (yüzde 35.9) büyüdüğü dikkat çekiyor. Sigorta branşlarına göre ise hayat dışı yüzde 42, trafik yüzde 50.4, tamamlayıcı sağlık yüzde 82 ve kasko yüzde 90 büyüme gerçekleşti. Büyüme rakamları ile varlıklar arasındaki ilişkiye baktığımızda sigorta sektöründe en yüksek büyümenin kasko branşında olduğunu görüyoruz. Bu da bize araç değerlerindeki artışın primlere yansıdığını ve satış adedinde bir artış olmasa da primlerde bir artış olduğundan hem sektörün hem ülkenin büyümesinin çok üzerinde büyüme gerçekleştiğini gösteriyor” dedi.  

EKSİK SİGORTA İLE KARŞ KARŞIYAYIZ

Sigorta primlerinin artmasının aynı zamanda sigortalanan varlıkların da değerlendiği anlamı taşıdığını vurgulayan Yaşar, “Burada sigorta açısından dikkat etmemiz gereken konu, eksik sigortaya maruz kalmamaktır. Kaskoda eksik sigorta ile karşı karşıya değiliz ama iş yeri, mühendislik ve yangın sigortalarına baktığımızda büyüme oranının yüzde 18 ile yüzde 21 arasında olduğunu görüyoruz. Kaskoda yüzde 90'a çıkan artış, yangın ve genel zarar branşlarında yüzde 21'de kalıyor. Bu da şunu gösteriyor ki, biz o alanda eksik sigorta ile karşı karşıya kalmamız söz konusu olabilir” diye konuştu.

DEĞER ARTIŞINI SİGORTAYA YANSITIN

Yaşar, “Burada yapmamız gereken şey şu; diyelim ki bizim varlıklarımızda açıklanan enflasyon oranında bile olsa yüzde 55'ler civarında bir artış söz konusuysa, bizim poliçelerimize enflasyon artışını yansıtıyor olmamız lazım. Bunun için katlanacağımız maliyet aslında poliçede katlandığınız maliyetten farklı değil. Bu durumu örnekle anlatacak olursak diyelim ki 100 bin liralık malımız var ve 100 liralık sigorta primi ödüyoruz. Malımızın değeri 155 bin liraya ulaşınca, sigorta değerini de 155 bin liraya çıkarmamız lazım. Bunun için 100 bin liraya karşılık 100 lira primi ödediysek, 155 bin liraya karşılık 155 lira prim ödememiz gerekiyor. Yani arada 55 liralık prim farkı gerçekleşecek demektir. Poliçemizin bitmesine 6 aylık bir süre kaldıysa bu 55 liralık farkın yarısını ödeyeceğiz. Çünkü sigortacılar kalan gün üzerinden prim talep edeceklerdir. Bu da 27.5 liralık bir prime tekabül eder” açıklamasını yaptı.

VARLIKLARINIZ SİGORTA KORUMASINDA MI?

Özellikle iş insanlarına eksik sigorta uyarısı yapan Yaşar şunları söyledi: “Yaşadığımız deprem afetinin de görüyoruz. Televizyonlarda gündemde olan Antakya'dan market sahibimiz var. 23 marketinin yıkıldığını ve perişan durumda olduğunu anlatıyor. Bunu insan hikayesi olarak dinliyoruz ve çok üzülüyoruz. Ama o market sahibinden beklentimiz şudur ki inşallah da öyle yapmıştır. Bu varlıklarını sigortalatmış olmasıdır. Deprem hasarından sonra da bu varlıklarının sigorta sistemi tarafından yerine konmasını bekleriz. Dolayısıyla tüm iş insanlarımızın, özellikle bu dönemde varlıklarını tekrar gözden geçirip, bunların sigorta koruması altında olup olmadığını kontrol etmesi gerekiyor.”

EKSİK SİGORTA NEDİR?

Deprem sonrasında sigorta bilinci artmaya başladıktan sonra insanlar sigortacılık terimlerini de araştırmaya başladı. Eksik sigorta da bunlardan bir tanesi. Değerlerini sigortalatmak isteyenler Eksik sigorta nedir diye araştırma yapıyor.

Sigortacılar eksik sigortayı “Poliçede gösterilen sigorta bedelinin hasar anındaki sigorta değerinden daha düşük olma durumu” olarak tanımlıyor. Eksik sigorta olması durumunda sigorta sözleşmesi geçersiz sayılmaz. Eksik sigorta; yalnızca sigorta şirketinin bir hasarın ne kadarını karşılayacağını belirtir. Geri kalan meblağ ise sigorta kapsamına girmediği için bu kısımdan sigortalı sorumlu olur.

AŞKIN SİGORTA NEDİR?

Eksik sigorta durumuna sık rastlandığı gibi bir de aşkın sigorta söz konusu olabiliyor. Aşkın sigorta, sigortacılık alanındaki eksik sigorta kavramının tam tersi durumunu ifade ediyor. Sigortalanan varlığın sigorta bedeli, sigorta değerinden fazla olursa, aradaki fark aşkın sigorta olarak ifade ediliyor. Bu durumda sigorta ettirenin kötü niyeti söz konusuysa poliçe iptal ediliyor. Sigorta ettiren iyi niyetliyse ve sigorta bedeli hata sonucu fazla beyan edildiyse risk gerçekleştiği zaman sigorta bedeli yerine sigorta değeri kadar tazminat ödemesi yapılıyor.