Araştırma Haber: Hasan Burak Karadeniz / SİGORTAMNEWS
Birleşmiş Milletler’in (BM), Karadeniz’de gemilere güvenlik teminatı verilmeyeceğini açıklaması sigortanın önemini bir defa daha ortaya çıkardı. Bu karar Karadeniz’de ticareti bitirebilir mi? Dünyamız yeni bir gıda krizinin eşiğinde mi?
İşte tüm bu soruların cevabı haberimizde…
Rusya’nın geçtiğimiz günlerde aldığı “Karadeniz'de ticari gemilere seyrüsefer açısından verilen güvenlik garantilerini durduruyoruz” şeklindeki kararının yankıları devam ederken, konuyla ilgili açıklamalar da art arda gelmeye devam ediyor.
En son açıklamayı BM Sözcüsü Stephane Dujarric yaptı. Günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Dujarric, “BM Genel Sekreterimiz Antonio Guterres'in küresel pazara Ukrayna ve Rusya'nın tahıl ile gübresini ulaştırmak için çaba sarf etmeye devam edecek. Gıda mevzusu Genel Sekreter için göz ardı edilmeyecek kadar önemli" dedi.
Dujarric, tahıl ihracatı için farklı fikirlerin gündeme getirildiğine işaret ederek, Rusya'nın gemileri hedef alma olasılığı konusunda "Burası bir savaş bölgesi. Kimse Genel Sekreter'den güvenlik teminatı talep edemez" ifadesini kullandı.
Dujarric’in bu sert ifadesi Karadeniz’de her türlü mal taşıyan gemilere sigorta teminatı verilmeyeceği anlamı taşıyor. Bu durumda da Karadeniz’de ticaretin bitebileceği yorumları yapılıyor.
TAHIL KORİDORU NE ZAMAN YÜRÜRLÜĞE GİRDİ?
Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısının küresel gıda fiyatları üzerindeki etkisini azaltmak için BM, Rusya, Türkiye ve Ukrayna, 22 Temmuz 2022'de İstanbul'da düzenlenen törenle Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nı imzalamıştı.
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, süresi dolan Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’na ilişkin yaptığı açıklamada, "Tahıl koridoru anlaşması fiilen son buldu, durduruldu. Rusya, ilgili şartlar uygulanır uygulanmaz derhal tahıl anlaşmasına geri dönecek. Anlaşmanın Rusya ile ilgili kısmı yerine getirilmedi." ifadelerini kullanmıştı.
DÜNYAYI BEKLEYEN TEHLİKLELER
Tahıl ambarı olarak bilinen Rusya ve Ukrayna’dan başta buğday olmak üzere çeşitli tahıllar tedarik edilemeyecek. Bu durumda ekmek ve diğer gıda fiyatları artacak. Bazı kesimlerde hiç bulunmayacak.
Mevcut gıda krizi, hızlı bir şekilde artacak. Geri kalmış ülkelerin yanı sıra gelişmiş ülkeler de gıda krizinden etkilenecek.
Ekmeğin ana maddesi buğdayın fiyatı bu sene yüzde 17 düşerken mısır yüzde 26 düştü.
Dünya Gıda Programı (WFP) geçen ay, gıda konusunda çok sayıda acil durumun yaşandığını ve bunların birleşerek son 70 yıldan uzun süredir ilk defa en karmaşık açlık ve insani krize sebep olduğunu açıkladı.
WFP'nin yıllık değerlendirmelerinden birinde, 2022'de 349 milyon insanın rekor düzeyde şiddetli açlık yaşadığı ve 772 bin kişinin ise kıtlığın eşiğinde olduğu belirtildi.
KÜRESEL GIDA STOĞU DÜŞÜYOR?
Küresel mısır stokları 2021/22 sezonuna son altı yılın en düşük seviyesinde başlamıştı.
Rusya'nın dünyanın en büyük mısır ihracatçılarından biri olan Ukrayna'yı işgal etmesi, mısır fiyatlarında önemli bir artışa neden oldu.
Brezilya’dan ihracatın artması ve Tahıl Koridoru’ndan 17 milyon tonluk mısır ihracatı, arzın artmasını sağladı.
ABD Tarım Bakanlığı, 2023/24 sezonunun sonunda küresel mısır stoklarının son beş yılın en yüksek seviyesinde olacağını tahmin ediyor.
Bakanlığın verilerine göre, küresel buğday stokları daha az.
2022/23 sezonunun sonunda yedi yılın en düşük seviyesinde olan buğdayda 2023/24 sezonunda biraz artış bekleniyor.