Herkes birbirini suçluyor. Siyasi iktidar suçu yerel yönetime, yerel yönetim ise suçu siyasi iktidara atıyor. Vatandaşın gözünde her iki taraf da suçlu.
Oysa tek başına sigorta bu facianın yaşanmasına engel olabilirdi. Otelin işletmecisi sigortacılık kurallarını eksiksiz işletseydi şimdi 78 canımız yaşıyor olacaktı.
İlk başta binanın risk analizi yapılacaktı.
Risk analizi, bir işletmenin faaliyetleri sırasında meydana gelebilecek potansiyel tehlikelerin tanımlanmasını ve bunlara ilişkin sakıncaların değerlendirilmesini sağlayan bir çalışmadır. Bu vasıtayla beklenen veya olası riskler ile ilgili kontrol tedbirlerinin alınması ve önlemlere dair yöntemlerin ve esasların sistematik şekilde belirlenmesi mümkün olur. Sonuç olarak insan sağlığını tehlikeye atan risk unsurlarının asgari seviyeye indirilmesi mümkün hâle gelir.
Risk analizini de en iyi konunun uzmanı sigorta eksperleri yapar.
Sistem şöyle işliyor. Sigortalanacak yer, konunun uzmanı eksperler tarafından gidip görülüyor. Poliçe hazırlanmadan önce eksikler tespit ediliyor ve bu eksikler giderildikten sonra sigortalanma işi gerçekleşiyor.
Ülke olarak bir defa daha kahrolduğumuz olay sonrasında oteli sigortalayan şirket ve raporu veren eksper de gündeme geldi. Sigortamnews Haber Merkezi’nin yapmış olduğu istihbarat çalışmasında otelin sigortalanması için önce üç farklı sigorta şirketinden teklif istenmiş. Ancak üçü de sigorta yapmamış. Yapmamalarındaki sebebin otelin eksikleri mi yoksa ücret mi bilemiyoruz.
Başka bir şirket ise otel sahiplerinin kredi aldığı banka üzerinden 25 yıldır sigortalama işlemini gerçekleştiriyor.
Vahim olayı sigorta şirketi yöneticileriyle ve sigorta acenteleriyle konuştuk. Onlara “Siz olsaydınız sigortalama işlemini nasıl yürütürdünüz?” diye sorduk. Hem sigorta şirketi yöneticileri hem de sigorta acenteleri “Önce risk analizi yaptırır, eksikler giderildikten sonra sigortalardık” şeklinde cevap verdi.
Hatta bölgedeki diğer otelleri yıllardır sigortalayan bir sigorta acentesi de yanan oteli eksikler giderilmediği için sigortalamaktan vazgeçtiğini açıkladı.
Eksper görüşünü de Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Sigorta Eksperleri İcra Komitesi (TOBB SEİK) Başkanı Ahmet Nedim Erdem’e sorduk.
Vefat edenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar dileyerek sözlerine başlayan Erdem, “Milletçe başımız sağ olsun. Sorun zaten ekspere ilk başta tetkik yaptırmadan dış firmalar üzerinden sigorta yaptırıyor olmaları. Eksperlere en baştan risk analizi yaptırılsa, istenmeyen olaylarla karşı karşıya kalınmayacak. Bunu defalarca dile getirdik. Ancak bir maliyet unsuru olarak görüldüğü için eksper göndermeyip, dışardan tanıdıkları firmalara bunu yaptırmayı tercih ediyorlar” bilgisini paylaştı.
Haberimizin başlığında da dediğimiz gibi “Sadece sigortacılık kuralları uygulansa 78 can yaşıyordu.”
“Sadece” edatını kullandık çünkü otel işletmeciliği için bir sürü zorunluluk var. Yerel yönetimler ayrı, merkezi yönetim ayrı şartlar istiyor. İşte tüm bu şartların eksiklerini sigorta sistemi kontrol edebilir ve kuralları doğru işletip o eksiklerin giderilmesini sağlayabilirdi.