Sporun Sigortası

Sigorta sektörü gereğini yapmıştır

Magdeburger Sigorta Genel Müdürü Ceyhan Hancıoğlu ile gerçekleştirdiğimiz röportaj serimizde bu defa asrın depremi ve sigortayı konuştuk.

Sevil GÜMRÜKCÜ / SİGORTAMNEWS

Magdeburger Sigorta Genel Müdürü Ceyhan Hancıoğlu bize randevu verdiği tarih tam da asrın depreminin birinci yıldönümüydü. Bu nedenle asrın depremini sormadan yapamazdık. Özetle kendisine, “Sigorta sektörü yaraya merhem olabildi mi?” sorduk.

Cevabı zor bir soru” diyerek konuşmaya başlayan Hancıoğlu, şöyle devam etti: “Merhem olabildi mi derseniz bence oldu. Tabii ki kötü örnekler yaşanmış olabilir. Ama ben sigorta sektörüne işin niyet ve performans tarafından baktığımda, sektörümüze haksızlık etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Evet kötü haber çabuk yayılır ama iyi olan bir sürü şey de o arada unutulur. Ama sektörümüz yıllar boyu sadece bu doğal afette değil, birçok doğal afette olduğu gibi bence gereğini yapmıştır. Vatandaşlarımızın gerektiği kadar yanında olmuştur. Satın aldıkları poliçeler kapsamında da gereğini yapmıştır. Ama rötuş yapacak, düzeltecek bir sürü alan var mıdır? Var… Vardı ve şu anda herkes zaten elbette bunu düzeltiyor. Hazinemiz düzeltiyor, DASK kurumumuz düzeltiyor, SEDDK'mız düzeltiyor, Sigorta Birliğimiz düzeltiyor. Bütün sigorta sektörü oyuncuları, şirketlerimiz, aracılarımız, acentelerimiz esasında daha iyisi için çalışıyorlar. Tabi bitmiş değil, muhakkak bunun kurguları devam edecek ama yapılan tüm hamleleri ben doğru buluyorum. Ve sektörümde bundan açıkçası alnımın akıyla çıktığını ben düşünüyorum kendi adımımda.”

Yapılması gerekenleri de özetleyen Hancıoğlu, “Sigortalılık oranını arttırarak vatandaşlarımızın çoğunun poliçesini vermiş olmak, satmış olmak ve sigortasız kalmamalarını sağlamak bence en kıymetli şey. Büyük hasalar ödedik hepimiz. Magdeburger Sigorta da kendi payına düşeni ödedi. Çok büyük oyuncu olmadığı için belki çok büyük rakamlar değil ama gerçekten sonuçta konut ağırlıklı o bölgede. Milyonlarca euro diyelim, pek rakam vermek istemiyorum. Kendine düşen görevi yapmıştır” diye konuştu.

Genel Yayın Yönetmenimiz Veli Karadeniz, Hancıoğlu’na bu defa “Türkiye Sigortalı Birliği yönetimi bugün şöyle bir açıklama yaptı: Sigortalanma anlamında depremi üç ayda unuttuk. Bu unutulmanın sebebi nedir sizce nedir?”

Hancıoğlu “Bu esasında sadece depremle ilişkili değil. Bu bizim maalesef artık kültürümüzden mi geliyor, kaderci anlayışımızdan mı geliyor, bir yerden geliyor. Ama bizim kültürümüzde bu var, çabuk unutuyoruz. Sadece sigortacılık olarak da değil. Dün çok kötü bir şey yaşanıyor, gerçekten çabuk unutuyoruz. Çok iyi bir şey yaşansa da unutuyoruz. Sigorta konusunda daha da unutkanız. Sigortaya toplum olarak maalesef biraz uzağız. Yani burada birilerini eleştirmek için söylemiyorum. Bize de burada bir sürü görev düşüyor sigortacılar olarak. Ama bir tarafta eksik kalıyor. Dediğimiz gibi kötü bir şey yaşanıyor, bir afet yaşanıyor. Ve biz kısa bir süre bunun etkisinde kalarak belki poliçe sayısını artırıyoruz. Hepimiz poliçe almaya koşuyoruz. Hatta kuyruklar oluşuyor. İlginç anlar oluyor ama 3 gün sonra, 3 ay sonra gerçekten unutuyoruz. Sadece sigorta için de değil bu arada. Hepimiz böyle bir kültürel şeyin neticesinde böyle bir sıkıntı yaşıyoruz. O yüzden haklı olarak Sigorta Bildiğimiz de doğru bir tespit yapmıştır” dedi.

İğneyi biraz da kendine batıran Hancıoğlu, “Ama yine söylüyorum burada hepimize görev düşüyor. Bizim unutturmamamız lazım. Sigortacılık şöyle bir şey de değil. Yani illa yaptım, hasar alacağım diye düşünmemek lazım. 10 sene konutunuzun sigortasını yaptırırsanız 10 sene hasar almazsınız. Ama 11. sene ‘ya ben 10 sene boşuna para verdim hasar da alamadım. Bu sene yaptırmayayım’ denecek bir şey değil sigortacılık. O kadar ciddi bir iş ki. Yani bugün gelinen noktada sigorta bedellerinin, paranın bu kadar değerinin tartışıldığı bir ortamda milyonlarca lira sigorta bedelli varlıkları, tesisleri, evleri, fabrikaları konuştuğumuz yerde, gelir seviyesi yüksek olanın da düşük olanın da kimsenin sigortasız kalma lüksü yok. Hasar olduktan sonra sigorta sektörü o sarın sigortalı olan bölümünü rahatlıkla öder. Zaten sigortanın ilk görevi hasar ödemektir.  Burada sektör olarak ne konuşuyorum. STK'lar, sektör oyuncuları, paydaşlar, vatandaşlar, sigortayı seven herkes hep beraber bir araya gelip gerçekten biz bunu sonuna sahaya kadar indirmemiz gerekiyor” diyerek sözlerini tamamladı.

Videoyu izlemek için

İnstagram

Linkedin