Yaşam

Sigorta sektörünün kanayan yarası: HERKES ŞİKAYETÇİ

Gurme, yemek ve şarap eleştirmeni, akademisyen Vedat Milor, yaptığı kaza sonrası kendisini sürekli arayan avukatlık bürolarına isyan etti.

Hasan Burak Karadeniz / SİGORTAMNEWS

Trafik veya iş kazası geçirdiniz, hastanede tedaviniz oldu. Daha taburcu edilmeden cep telefonunuz çalmaya başlıyor. Bir bakıyorsunuz rehberinizde olmayan yabancı bir numara. Açıyorsunuz, telefonun öbür ucundaki ses “Efendim geçmiş olsun, bize vekalet verirseniz sigorta sürecini sizin adınıza takip eder ve sigorta şirketinden daha fazla ücret alırsınız” diyor. “Siz kimsiniz?” sorusunu yönelttiğinizde, “falanca hukuk bürosu” veya “sigortalılara danışmanlık yapıyoruz” cevabını alıyorsunuz.

Aslında hepimizin başına gelen ve hepimizin şikayetçi olduğu bir durum bu…

Aynısı geçtiğimiz günlerde gurme, yemek ve şarap eleştirmeni Vedat Milor’un da başına gelmiş. Milor, geçirdiği trafik kazası sonrasında, hukuk büroları ve call center tarafından sürekli aranmasından bıkmış durumda. Sosyal medya platformu X’ten konuyla ilgili paylaşım yapan Milor, şikayetini şöyle dile getiriyor:

“Ben ve arkadaşlarım geçirdiğimiz kaza sonrası sürekli olarak avukatlık büroları ya da call center tarafından aranıp rahatsız ediliyoruz. Sigortadan para alabileceğimizi söylüyorlar. Sanırım ülkemizde kişisel verilerin korunması ile ilgili büyük bir boşluk var. Bu verileri nereden temin ediyorlar siz biliyor musunuz? Telefon numaramızı hastane ve polis dışında kimseye vermedik.”

Milor’un 2 Eylül’de yapmış olduğu bu paylaşım, 1 milyon defa okunuyor, 9 bin defa beğeniliyor, 882 defa paylaşılıyor ve 888 defa yorum alıyor.

Yapılan yorumların hepsi de benzer durumlar içeriyor.

O yorumlardan bazıları şöyle:

YUNUS KARADAĞ: Başıma aynısı geldi. Başınıza aynısı gelsin istemiyorsanız sakın herhangi bir avukata vekalet verme gafletinde bulunmayın. (Tanıdık avukat arkadaşlarınızı tenzih ediyorum) Velev ki tanımadığınız bir avukata vekalet verdiniz. 1. Adınıza hemen davayı açarlar. 2. Fena da takip ederler. Bu konuda iyiler ama sanmayın ki bu sizin için. 3. Dava sonuçlandı diyelim, çıkan miktarın neredeyse 4/3 ünü avukat alır. 4. Sonra haberiniz olmadan aynı kişiye bir dava daha ya da bir itirazda bulunur. 5. Bu itirazdan da bir miktar para kazanır/alırlar. 6. Ama bu tutardan haberiniz olmadığı için o para size gelmez. Bunlar avukatlık mesleğinin yüz karalarıdır. Çoğu avukat arkadaşlarım bu tip avukatlardan nefret eder zaten. Özellikle bu işi kovalayan Bakırköy Florya'da bir avukatlık bürosu var ve kesinlikle uzak durun. Dileyen kişilere özelden bu avukatlık bürosunu söylerim.

ZeroRHpositive: Öyle bir cümle kurdular ki sanki benim kasko şirketin avukatıymış gibi anladım. Aracın değer kaybını tahsil edeceklermiş. Kimden diye sordum. Karşı tarafın sigortasından dediler. Ok dedim. Birkaç ay sonra tüketici hakları derneğinden bir bey aradı. Kazaya sebep olan sürücü ona gitmiş. O bey bana bu üç kağıdı anlattı. Vekâlet ücreti dahil ve başka masraflar da ekleyerek bir ödeme istemişler. Yoksa icra takibi başlayacakmış. Şok oldum! Hemen o avukatlık bürosunu aradım ve kıyameti kopardım. Vekâleti olsa bile herhangi bir dava açmadan önce benden ayrıca onay almaları gerekirdi ve üstüne bana yalan söylemişlerdi. Ellerinde patladı tabi. Davayi geri çektiler ve masraflar onlara kitlendi. Kimden aldınız numaramı diye sordum ama cevap alamadım bir türlü. Bana çarpan süt tankerin şoförü genç biri. Maaşlı eleman. Kaza yani, olabilir. Ama iliğini sömürecek halim yok. Çok çok üzülmüştüm onu bu endişelere soktuğum için.

C. K. @cnomrcml: Evet aynısını yasadım almam gerek miktardan çok azını aldım maalesef ilk defa basımıza geldi ve bilemedik ama şimdi tövbe avukata vs. vermem.

Ramazan Yılmaz: Ben vekalet vermiştim. Davayı açmış, paraları cukkalamışlar. 7 ay sonra UYAP portalından görünce savcılığa şikâyet ettim. Parayı fazlasıyla avukattan tahsil etmiştim.

Daha bunlara benzer bir sürü yorum var.

SİGORTAMNEWS olarak konuyu hukukçulara sorduk.

AVUKATLIK BÜROLARININ ARAMALARI YASAL MI?

1.      İzniniz olmadan telefon numaranızın üçüncü kişilere verilmesi Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) kapsamında suçtur.

2.      Sürekli aranma halinde kişinin huzur ve sükununu bozma suçu oluşur.

3.      Kişisel verilerin hukuka aykırı şekilde ele geçirilme suçu işlenir.

HAKKINIZI NASIL ARAYACAKSINIZ?

Direkt savcılığa veya en yakın polis-jandarma karakoluna gidip, suç duyurusunda bulunabilirsiniz.