SİGORTAMNEWS / BÜLTEN

Sigorta acentelerini temsil eden sivil toplum kuruluşları dağıtım kanalları arasında uygulanan aynı işe farklı fiyatlandırmalarla ilgili birer birer açıklama yayınlamaya başladı. İlk açıklama SAB Sigorta Acenteleri Derneği’nden gelmişti. SAB Başkanı Ayhan Çalık imzalı basın açıklamasında “Haksız rekabeti biz acenteler kabul etmiyoruz” deniliyordu.

‘Haksız rekabeti biz acenteler kabul etmiyoruz’ ‘Haksız rekabeti biz acenteler kabul etmiyoruz’

Bu doğrultuda bir açıklama da Sigorta İstihsalcileri İhtisas Derneği’nden (SİİD) geldi. SİİD’in “Aynı sigortalı, aynı araç, aynı sigorta şirketi, aynı zorunlu poliçe; farklı iki dağıtım kanalına farklı iki fiyat!.. Bunu kim, nasıl izah edebilir?” sorusuyla başlayan açıklaması şöyle:

Hayali bir ülkede, hayali bir masal (Zira vakanın hakikat olmasının normalde mümkünatı yok)

Mandal şehrinde üç kuşaktır sigorta acenteliği yapan X, aynı sigorta şirketinin de 30 yıldır acentesi durumunda. Müşterisinin bir önceki sene zorunlu trafik poliçesini ve dahi kaskosunu, 30 yıldır acentesi olduğu şirketten tanzim eder. Bu sene zorunlu trafik poliçesini aynı sigorta şirketinden yenilemesini yapmak üzere, dostu, komşusu, arkadaşı ve hemşerisi de olan müşterisine teklifini iletir.

Ayhan Kilavuz

SİİD Başkanı Ayhan Kılavuz

Bakın görün ne ile karşılaşır!

Arkadaşı, komşusu ve hemşerisi de olan müşterisi der ki “Ama abim, bana aynı şirketten verilen fiyat ile şimdi senin bana ilettiğin fiyat arasında tam tamına 1280 lira fark var.”

Siz olsanız bu üç nesil acentelik yapan X’in yerinde, kendinizi nasıl hissedersiniz?

‘Arkadaşını, dostunu, senelerdir sigortacısı olduğunuz kişiyi kazıklarken suçüstü yapılmış duruma düşürülmüş’ hali ile bu üç nesil sigorta acentesi olan Mandal şehrinin bilinen sevilen sigortacısı X yüzünü yere eğer ve evine gider.

Yorganın altına kendini kapatır ama uyumaz! Düşünür, düşünür, düşünür… Ne kadar düşünse de işin içinden çıkmaz.

Dükkânı kapasa, bakmakla yükümlü olduğu ailesi var, ‘başka iş yapayım dese’ bilmez. Tam bir tükeniş sendromu değil mi?  Öyle eski Türk veya ABD filmlerinde bir peri veya süper kahraman gelerek haklıya hakkını da vermez. Ama bu Mandal şehrinden taşınsa, diğer şehirlerde de durum farklı değil.

İşte halimiz bu… O ülkenin il ve ilçelerinde sigorta acenteliği yapan 18 bin 800 acentenin başına bu ve benzeri işler gelir haldedir.

SİİD, açıklamasının sonunda da şu soruları soruyor:

1. NEREDE?

·       Ticari kurallar, mevzuatlar / rekabeti koruma, kollama nerede?

·       Mesleki etik nerede?

·       Meslek disiplini nerede?

·       Empati nerede?

·       İl derneklerimiz nerede?

·       Sektör denetleyicisi düzenleyicisi nerede?

·       En büyük dağıtım kanalı acentelerini ezdiren şirketler nerede?

2. BU AYRIMCILIĞIN AÇ GÖZLÜ TARAFLARI KİM VE NASIL HİMAYE EDİLİYOR

·       Türk sigorta sektöründe zenciler-beyazlar ayrımını kim/kimler yapıyor?

·       Türk sigorta sektöründe mesleki etik-ahlak kavramı manifestosu var mı?

·       Türk sigorta sektöründe lordlar-kastlar oluşumu destekleniyor. Bu kayırmadan kimler besleniyor? Kimler su taşıyor? Sektöre fayda değeri nedir?

·       Türk sigorta sektörü sahipsiz-(mi)?

·       Türk sigorta sektöründe adil olabilmesi için adalet sağlamak için gereken nedir? Olmayan ve eksik olan nedir?

Editör: Hasan Burak Karadeniz