SEVİL GÜMRÜKCÜ / SİGORTAMNEWS

Ülke olarak her yaz yaşadığımız orman yangınları bu sene canlarımızı da aldı. Beş coğrafi bölgemizde bulunan sekiz ilimizde art arda orman yangınları çıktı. Yangınların yaşam alanlarına sıçraması nedeniyle köyler ve mahalleler boşaltıldı. Yaza girdiğimiz Haziran ayıyla birlikte ufak çaplı yangınlar oldu ancak son iki günde çıkan yangınlar canlarımızı da aldı. Yüzlerce ufak ve büyük baş hayvan kaybı yaşanırken, orman canlıların ne kadarının yanarak telef olduğu ise maalesef bilinmiyor.  

DİYARBAKIR VE MARDİN: 11 CAN KAYBI 78 YARALI

Diyarbakır'ın Çınar ilçesi ile Mardin'in Mazıdağı ilçesi arasındaki alanlarda çıkan anız yangını rüzgârın etkisiyle büyüdü. Yangına müdahale için Diyarbakır ve Mardin'den AFAD, Orman İşletme Müdürlüğü, itfaiye ve 112 Acil Sağlık ekipleri sevk edildi. Ekiplerin müdahalesi sonucunda yangın kontrol altına alındı. Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yangınlarla ilgili yaptığı paylaşımda “Diyarbakır’ın Çınar ilçesinin Köksalan mahallesi ve Yazçiçeği köyü ile Mardin’in Mazıdağı ilçesi Yücebağ ve Yetkinler köyünde dün akşam meydana gelen yangın sebebi ile 11 kişi hayatını kaybetti, 78 kişi yangından etkilendi” şeklinde açıklama yaptı.

İZMİR’DE ORMAN YANGINI

İzmir’in Bergama ilçesi Ilgındere Mahallesi’ndeki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Bölgeye İzmir Orman Bölge Müdürlüğüne ait 4 uçak, 4 helikopter, 27 arazöz, 8 su ikmal aracı ve 6 dozer sevk edildi. Alevlere müdahale 7 saati aşkın bir süredir devam ederken, 282 kişinin yaşadığı Sarıcalar Mahallesi’nde ikamet eden vatandaşlar jandarma ekiplerince tahliye edildi.

ÇANAKKALE’DE İKİ KÖY TAHLİYE EDİLDİ

Çanakkale’nin Ezine ilçesinde çöplükte çıkan yangın, rüzgârın da etkisiyle önce makilik alana, daha sonra da ormanlık alana sıçradı. İhbar üzerine bölgeye Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı hava unsurları ile kara araçları sevk edildi. Yangına ekipler havadan ve karadan müdahaleyi sürdürürken, alevlerin tehdit ettiği Ezine’ye bağlı Kiremitoba köyünün ardından Aladağ köyü de tahliye edildi. Çanakkale'nin Ezine ilçesinde çöplük alanda çıkan ve ormana sıçrayan yangın kontrol altına alındı. Bölgeden yükselen dumanın fark edilmesi üzerine Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğünce olay yerine ekipler sevk edildi. Ekipler, rüzgârın da etkisiyle ormana sıçrayan alevlere havadan ve karadan müdahaleye başladı.

BİNALAR YANDI

Yangın nedeniyle Aladağ köyü Kiremitoba Mahallesi tedbiren tahliye edildi. Mahalledeki 3 katlı bir ev, ahır ve yem deposu yanarak kullanılamaz hale geldi. Çanakkale Valisi İlhami Aktaş da bölgeye gelerek söndürme çalışmasına ilişkin yetkililerden bilgi aldı. Havanın kararmasının ardından yangının ilerlemesini durduran ekipler, yoğun çabalar sonucu alevleri kontrol altına aldı.

BALIKESİR’DE TARIM ARAZİSİNDE YANGIN

Balıkesir’in Bigadiç ilçesinde tarım alanında etkili olan yangın, ekiplerin havadan ve karadan müdahalesiyle kontrol altına alındı. İlçeye bağlı kırsal Esenli Mahallesi’nde bir evin yakınındaki tarım arazisinde biçerdöverle çalışma yapılırken yangın çıktı. Alevler, rüzgârın da etkisiyle kısa sürede çevreye yayıldı. Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğünce bölgeye ekipler sevk edildi.

Balıkesir'in Dursunbey ilçesi kırsal Kuzköy Mahallesi'ne doğru ilerleyerek ormanlık alana sıçrayan yangını kontrol altına almak için karadan müdahalesini sürdürüyor. Havanın kararmasının ardından havadan müdahalenin kesildiği, ekiplerinin karadan müdahaleye devam ettiği öğrenildi. Havanın kararmasının ardından yangının ilerlemesini durduran ekipler, alevleri kontrol altına almak için çalışmasını sürdürüyor.

ADANA

Adana'nın Aladağ ilçesinde çıkan orman yangını havadan ve karadan müdahaleyle kontrol altına alınmaya çalışılıyor. Aladağ ilçesi Kabasakal Mahallesi kırsalında henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine bölgeye, Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri ile helikopter ve arazözler yönlendirildi. Ekiplerin, yangını kontrol altına almak için havadan ve karadan müdahalesi sürüyor.

BNP Paribas Cardif çalışanlarına değer katıyor BNP Paribas Cardif çalışanlarına değer katıyor

MANİSA

Manisa Salihli'de çıkan orman yangınına müdahale ediliyor. Manisa Yağbasan Mahallesi yakınlarındaki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine bölgeye İzmir Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı 4 uçak, 3 helikopter, 10 arazöz, 2 su ikmal aracı ve 2 dozer sevk edildi. Manisa Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediye ekipleri de söndürme çalışmalarına destek veriyor. İki mahallede yaşayan 430 kişi tahliye edildi Öte yandan rüzgârın etkisiyle hızla yayılan yangın kırsal Yağbasan ve Karasavcı mahallelerine yöneldi. Ekipler, 65 hanede 200 kişinin yaşadığı Karasavcı Mahallesi ile 80 hanede 230 kişinin yaşadığı Yağbasan Mahallesi'ni tedbir amaçlı tahliye etti.

SİİRT'TE MEŞELİK ALANDA YANGIN

Siirt'in Şirvan ilçesinde meşelik alanda çıkan yangın, ekiplerin havadan ve karadan müdahalesi sonucu kontrol altına alındı. İlçeye bağlı Demirkapı köyü Bacavan Yaylası mevkisindeki meşelik alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Alevler, rüzgârın da etkisiyle otların yanması sonucu yayıldı. Bölgeye Orman İşletme Müdürlüğü, itfaiye ve jandarma ekipleri sevk edildi. Olay yerine yönlendirilen helikopterle yangına, havadan da müdahale edildi. Ekipler, zorlu arazi şartlarında köylülerin de desteğiyle yangını kontrol altına alındı. Bölgede soğutma çalışmaları sürüyor.

Editör: Sevil Gümrükçü