Sevil Gümrükcü / SİGORTAMNEWS
Viva Smart Care, hasta ve yaşlı bakımı alanında hizmet veren kurum ve kuruluşların, sağlık personelinin ihtiyaçlarını karşılayan akıllı cihaz ve yazılımlar geliştiriyor. Bu çözümler ile evinde tek yaşayan yaş almış bireylerin güvenlik ve sağlık takibi ihtiyacı karşılanıyor, akıllı cihazlar ile tespit edilen gerçek zamanlı alarmlar medikal çağrı merkezine düşüyor. Çağrı merkezinde çağrıyı alan sağlık personeli, ilgili takip ve gerekirse ambulans sürecini başlatıyor.
İşte biz de tüm bu süreci ve sigorta sektörüne olan katkısını Viva Smart Care Kurucu Ortağı Dr. Şevval Karadağ’dan bizzat dinlemek istedik. Gençliğine rağmen kendisini iyi yetiştirmiş bir girişimci olan Dr. Şevval Karadağ, röportaj teklifimizi hemen kabul etti.
“Viva Smart Care olarak biz yaşlı sağlığı teknolojilerinin üzerine çözümler üretiyoruz” diyerek başlayan Dr. Şevval Karadağ, “Biliyorsunuz 2023 itibariyle Türkiye'de 65 yaş üstü birey sayısının oranı yüzde 10'u geçti. Bu önemli bir parametre. Çünkü bu parametre geçtiğinde ülkelerin çeşitli çözümler geliştirdiğini görüyoruz. Biz de aslında sağlık hizmeti sunan kurumların ya da evde tek yaşayan kişilerin kullanabileceği çeşitli akıllı cihazları, akıllı sensörleri tek bir platformda bir araya getiriyoruz. Böylelikle sağlık personelinin sürekli olarak uzaktan yaşlıların sağlık durumuyla ilgili veriye ulaşabilmesini sağlıyoruz. Portföyümüzdeki akıllı cihazın düşme ve mobilite üzerine çözümleri de var. Vital verilerin takibi üzerine çözümler de var” şeklinde açıklama yaptı.
Dr. Şevval Karadağ’a “Yaşlı bakım sigortası ya da buna benzer 65 yaş üstü bireyler için bir sigorta oluşturursa, sizin projenizin Türkiye'de sigortacılığa faydaları neler olur?” diye sorduk.
Karadağ, sorumuzu şöyle yanıtladı:
“Dünyada bununla ilgili yapılan çalışmalar var İngiltere'de ve Amerika'da. Şöyle veriler elde edilmiş. Örneğin Amerika'da bir evde bakım hizmeti sunan şirket, bir start-up’la iş birliği yaparak, 65 yaş üstü hastalarına uzaktan takip cihazı veriyor. Bir yıllık takip sonrasında 5 bin dolar tasarruf sağlanıyor. Ve bin kişiye bu hizmeti sağladığı için bu da 5 milyon dolar gibi yaklaşık bir bütçe tasarrufu sağlıyor. Bu tasarruf hangi sebepten oluyor? Birincisi yaşlıların hastane başvuruları azalmış oluyor. Dolayısıyla hastane yatışları azalmış oluyor, düşme önlenmiş oluyor. Düşme ve kalça kırıklarının sağlık sisteminde yaklaşık 30 bin dolar maliyeti var. Bütün bunlar önlenmiş olduğu için yaşlıların daha sağlıklı ve uzun süre yaşamasına katkı da sağlıyor. Bunun ödeyicisi olan sigorta firmaları da bu tür teknolojileri desteklediğinde sağlık tazminatı ödemelerinde ciddi tasarruflar elde edebiliyorlar.”
Viva Smart Care Kurucu Ortağı Dr. Şevval Karadağ ile gerçekleştirdiğimiz röportajı ilgiyle izleyeceksiniz. Video sosyal medya hesaplarımızda.