AgeSA’nın hayata geçirdiği Türkiye’nin yaşlanma konulu ilk ve tek KSS projesi ‘Her Yaşta’, 5. yılında yaşlılık ve yaşlanma alanlarıyla bağlantılı projeler geliştiren sivil toplum kuruluşlarını desteklemeyi sürdürüyor. Bu doğrultuda AgeSA, ‘Her Yaşta’ çatısı altında oluşturduğu Her Yaşta Fonu’nun dördüncü döneminde destekleyeceği sivil toplum kuruluşunu belirledi. Hibe kapsamında, Sivil Toplum için Destek Vakfı koordinasyonunda, Türkiye Alzheimer Derneği ve İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Davranış Nörolojisi Anabilim Dalı ortaklığıyla gerçekleşecek Alz-Tag Projesi’ne, 1 milyon 250 bin TL hibe desteği sağlanacak.

AgeSA Hayat ve Emeklilik Pazarlama ve Strateji Genel Müdür Yardımcısı Roşan Dilek, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: “AgeSA olarak, ‘Mutlu bireyleri olan güven dolu bir toplum’ için işimizin özündeki iyiliği sunmayı varlık nedenimiz olarak benimsiyoruz. Bu anlamda, yalnızca finansal başarıya odaklanmakla kalmayıp, toplumumuza değer sunmayı ve sosyal etki yaratmayı da görevimiz olarak görüyoruz. Bu doğrultuda, 5 yıl önce başlattığımız ‘Her Yaşta Projesi’, Türkiye’de yaşlılık konusuna odaklanan tek kurumsal sosyal sorumluluk projesi olarak yoluna devam ediyor. Beş yıldır, toplumumuzu yaşlanmaya hazırlamak ve yaşlılıkla ilgili olumsuz algıları pozitife dönüştürmek adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”

Dilek, “Ayrıca, yaşlılık ve yaşlanma temalı sivil toplum projelerini desteklemek amacıyla, 2021 yılında Sivil Toplum için Destek Vakfı koordinasyonuyla başlattığımız ‘Her Yaşta Fonu’ ile toplamda 12 projeye 1.5 milyon TL hibe desteği sağladık. Her Yaşta Fonu, bugüne kadar çok değerli başvurular aldı ve sürdürülebilir projelerin gelişmesine de katkı sağladı. Bu yıl da Türkiye Alzheimer Derneği ve İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Davranış Nörolojisi Anabilim Dalı ortaklığında gerçekleştirilecek ‘Alz-Tag’ projesine destek olmaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz. Her Yaşta Fonu ile yaşlanmaya hazırlık ve yaşlı bireylerin desteklenmesine dair sivil toplum projelerini desteklemeyi sürdüreceğiz. Sivil toplum projelerinin sayısının artması, yaygınlaşması ve proje konularının derinleştirilmesi her zaman önceliğimiz olacak” şeklinde konuştu.

Alz-Tag Projesi ile Alzheimer Hastaları ve Ailelerinin Riskleri Analiz Edilecek ve Önleyici Stratejiler Geliştirilecek

Türkiye Alzheimer Derneği’nin Adana, Bursa, Denizli, Kayseri ve İstanbul şubelerinde yürütülecek projenin birinci aşamasında; Alzheimer hastalarının karşılaştığı düşme, yaralanma, boğulma, kaybolma gibi acil durumlar ile günlük hayatın diğer tehlikelerine karşı bakım verenlere yönelik ‘Risk Analizi ve Eğitim’ atölyesi düzenlenecek. Atölye kapsamında doğru iletişim teknikleri, güvenli bir bakım ortamı oluşturma ve acil durum yönetimi konuları ele alınacak. Ayrıca, kaybolma riskini azaltmak için Akıllı Anahtarlık-Tag gibi teknolojik cihazlarla hastaların konumlarının nasıl takip edileceği ve acil durumlarda yapılacak müdahaleler de anlatılacak. Atölyeler aracılığıyla aynı zamanda 525 hasta ve yakınına Akıllı Anahtarlık-Tagler temin edilecek. Projenin ikinci aşamasında ise risk analizi ve güvenlik konularında desteğe ihtiyaç duyan ailelere altı ay boyunca mentörlük hizmeti sunulacak.

Editör: Hasan Burak Karadeniz