Sigorta sektörünü büyütmek ve Türkiye ekonomisine katma değer sağlamak için çalışan sektörün rehber kuruluşu Türkiye Sigorta Birliği (TSB) liderliğinde bu yıl Sigorta Tatbikatçıları Derneği, IUC ve Middle East Insurance Review’ın organizasyonunda gerçekleşen 13. Sigorta Haftası’nda düzenlenen 3. Uluslararası Sigorta Zirvesi'nin 2.günü önemli panellere sahne oldu.
Türkiye Sigorta Birliği Başkan Yardımcısı Ahmet Yaşar zirvenin 2.gününde "Türkiye Sigorta Piyasasındaki Gelişmeler: Sigorta Penetrasyonu ve Potansiyel Çözümler Üzerine Bir Analiz" başlığı altında dikkat çeken bir sunum gerçekleştirdi.
Ahmet Yaşar, ülkemizin dünya ekonomisi ve sigorta sektöründeki konumuna ilişkin rakamsal veriler paylaşırken, sektörün kat edecek yolunun olduğunun altını çizdi. Sektör verileri ve penetrasyon oranlarını paylaştığı sunumunda Zorunlu Afet Sigortası, sağlık sigortaları, Bina Tamamlama Sigortası ürünlerindeki gelişmelere ilişkin bilgi veren Yaşar sözlerini şöyle sürdürdü:" Biz zorunlu sigortayı bile zorla satıyoruz. Trafikte sigortasızlık yüzde 20 ve en çok sigortasızlık motosiklet ve traktörde. Tamamlayıcı sağlık sigortası pandemiden sonra ÖSS'nin önüne geçti. Ama TSS'de yüzde 8, ÖSS’de yüzde 5 sigortalılık oranı var. Konutta ise sigortalılık oranı maalesef yüzde 18 civarında. Dünya genelinde Kahramanmaraş depremiyle aynı yıl gerçekleşen afet hasarlarının yüzde 40’ını sigortacılık karşıladı. Bizim de İstanbul depremi gerçekleşmeden sigortalılık oranını arttırıp gerekli önlemleri almamız gerekiyor. DASK, ZAS’e dönecek ve orman yangınları dahil birçok doğal afeti karşılayacak bir sigortaya dönüşecek."
Kentsel dönüşümün riski azaltmada büyük rolü olduğuna vurgu yapan Ahmet Yaşar, "Kahramanmaraş depremi büyüklüğünde bir deprem Marmara Bölgemizde olursa beka sorunuyla karşılaşabiliriz. Yasalar teşvikler, kira ödemeler varken neden yavaş ilerliyor? Çünkü vatandaş güvenli binada güvenle oturmak istiyor. Burada tek enstrüman bina tamamlama sigortası. Kentsel dönüşümü sigortalı gerçekleştirmemiz lazım. 13 Haziran 2024'te burada genel şartlar yayınlandı. Fakat bu alanda bankalara uygulanan bazı istisnalara sigorta sektörü olarak sahip değiliz. Bir an önce harç ve vergi istisnasının yürürlüğe girmesi ve kentsel dönüşümün önündeki en büyük engelin kaldırılması lazım ki burada penetrasyon hızla artsın." diye konuştu.
SİGORTA VİZESİ ÇALIŞMALARINA BAŞLADIK…
Ticaret Odaları ile yaptıkları birçok buluşmada oda temsilcilerinden "sigorta vizesi" yönlü taleplerin geldiğine değinen Yaşar, sözlerini şöyle sürdürdü: "TSB olarak bu konuda da çalışma başlattık. Önleyici sigorta faaliyetlerinin başında bu gelecek. Tazminatı ödemede sorun yaşamıyoruz. Sigortalının sigortacı diye tanıdığı acente ve brokerler. Bizim acente ve brokerle barışıp güvenimizi sağlamamız lazım. Aramızdaki güven sorununu mutlaka çözüp güven tazelememiz lazım. Belki de sigorta aracımızı branşa ve iş modeline göre lisanslayarak yeniden kurgulamak lazım. Bunların mevzuatla düzeltip sigortalılara bütünleşik sigorta hizmeti vermemiz lazım."
Ahmet Yaşar’ın konuşmasının tamamını izlemek için tıklayınız.