EDİTÖR: HASAN BURAK KARADENİZ

20 milyon konutun 11 milyonu zorunlu deprem sigortalı. DASK bir depremde hane başına en çok 640 bin TL hasar ödüyor. Marmara yüzde 63 ile en yüksek, Karadeniz yüzde 46 ile en düşük sigortalılık oranına sahip. 2000 yılından bu yana 1.4 milyar TL tazminat ödendi…

İşte tüm bu veriler, toplumda ‘deprem sigortası’ olarak bilinen DASK’la ilgili. Doğal Afet Sigortaları Kurumu’nun kısaltması olan DASK, aslında ülkemizde zorunlu sigortalar arasında. Tıpkı, trafik sigortası gibi.

ŞAŞIRIYORUZ!

DDTSS’nin geliştirilmesi için paydaşlara da roller düşüyor DDTSS’nin geliştirilmesi için paydaşlara da roller düşüyor

DASK Genel Koordinatörü Erdal Turgut, zorunlu olmasına rağmen sadece iki konuttan birinin sigortalı olduğunu söylüyor. Türkiye Sigorta Birliği’nin katkılarıyla NTV’de yayınlanan Bakış programında Gazeteci Noyan Doğan’a konuşan Turgut, “Türkiye genelinde DASK yaptırmış konut oranı yüzde 55 seviyelerinde. Bu iyi bir oran sayılabilir. Ama yüzde 100 hedef koyduğumuz bir yerde hâlâ iki evden biri DASK'lı değil. Kötü tecrübe yaşamış illerimizde sigortalılık oranımız yüzde 86'ya varmış durumda. Son deprem yaşadığımız Düzce'de yüzde 86. Depremin kesin olarak yaşanacağını bildiğimiz illerde yüzde 100’e varmaması bizi şaşırtıyor” diyor.İL İL DOLAŞACAĞIZ

Turgut, “Son zamanlarda depremin biraz unutulduğunu veya ihmal edildiğini düşünüyoruz DASK ödeme anlamında küçük tutarlı bir poliçe olduğu için atlandığı kanaatindeyiz. Vatandaşlarımızın DASK poliçesine daha hızlı ulaşması için acentelerimizle birlikte yaptığımız bir çalışma var. Bunun sonuçlarına da inşallah çok daha pratik şekilde geleceğiz.
Doğu illerimizde DASK oranımız biraz düşük. Mesela Hakkâri'de yüzde 15-16'lar seviyesinde. Doğu illerimizde DASK bilinirliğini arttırmak için bir program hazırladık. Hava şartlarının iyi olmasını bekliyoruz. Havalar düzelince gidip bölge bölge dolaşıp vatandaşımızın DASK yaptırmama nedenlerini dinleyip, onlara çözüm bulmaya çalışacağız” açıklamasını yaptı.

25 KASIM’DAN ÖNCE YAPTIRANLAR DİKKAT!

Tarife artmadan önceki DASK priminin yıllık 180 lira olduğunu belirten Turgut şunları söyledi: “Şimdi 280 lira civarında. DASK ile verginin hiçbir alakası yok. Devletimiz DASK'a en ufak bir kuruş ne vermektedir ne almaktadır. DASK'ın havuzu tamamıyla sigortalılarımızın parasıdır. Teminatları da 340 liralardan 600 bin liraya yükselttik. Buna bağlı olarak primler de artmış durumda. 25 Kasım'dan önce poliçe düzenleyen sigortalılarımız yeni teminatlardan yararlanmak istiyorlarsa prim farkını ödemeli. Kalan gün üzerinden hesaplanacağı için bu fark çok cüzi bir rakamlara tekabül ediyor.”

YAPIM MALİYETİNİ ÖDÜYOR

DASK poliçesinin sadece depremde zarar görmüş veya yıkılan konutlara teminat ödediğini vurgulayan Turgut, sözlerini şöyle sürdürdü: “DASK teminatı, dairenin satış bedeliyle karıştırılıyor. DASK sadece, dairenin yeniden yapım maliyetini öder. Dairenin satış fiyatına etki eden arsa payı ve konum gibi etmenler DASK’ın kapsamına girmiyor.”

Editör: Veli Karadeniz