Bu başlığı eleştirenler olabilir. Oysa depremde sigortanın önemi o kadar çok ki! İşte depremde sigortalı olmanın önemine vurgu için haberimize bu başlığı attık. Yoksa biz de diğer haberciler gibi rutin deprem haberi verebilirdik.

Ülkemizin deprem kuşağında olduğunu hepimiz biliriz. Biliriz de bunca acı tecrübeler edinmemize rağmen gerekli önlemleri almakta maalesef imtina ederiz. Bir süredir Ege ve Akdeniz bölgelerinde sarsıntılar oluyordu. Son olarak deprem alarm zilleri Düzce'nin Gölyaka ilçesinde çaldı. Sabaha karşı saat 04.08'de 5.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Deprem başta İstanbul olmak üzere Bolu, Ankara, Eskişehir, Kütahya, Bursa, Kocaeli, Edirne, Çankırı, Zonguldak, Sakarya illeri ve ilçelerinde hissedildi. Depremin ardından 106 adet artçı deprem meydana geldi. AFAD, Gölyaka'daki depremde Düzce’de 37, Zonguldak’ta 6, Bursa’da 4, İstanbul, Sakarya ve Bolu’da 1 kişi olmak üzere toplam 50 kişinin yaralandığını açıkladı. Yaralılardan birinin yüksekten atlama neticesinde durumunun ağır olduğu öğrenildi. Deprem merkezinde bazı binalarda ise çatlaklar meydana geldi.

İşte bu yaşanan son deprem bir defa daha “Depremde neler yapılmalı?” sorusunu akıllara getirdi.

İşte deprem anında ne yapılmalı, nasıl davranılmalı? Deprem çantasında bulunması gerekenlere “Deprem çantasında olması gerekenler nelerdir? İşte deprem anında yapılması gerekenler...

Öncelikle depreme sigortalı yakalanın. Yani deprem öncesinde, mutlaka DASK poliçeniz olsun. Sonra işyeri, konut, sağlık ve kaza sigortalarınızın bulunması da yararınıza olacaktır. Deprem için diğer önemli bir sigorta da kasko… Şu an değerleri milyon liralarla ifade edilen araçlarınızın doğal afet zararlarını da içeren kaskosunu yaptırmayı ötelemeyin.

Deprem Sonrasında Kapalı Alanda Neler Yapılmalıdır?

İlk olarak kendi emniyetinizden, daha sonra da çevrenizde bulunan insanların emniyetinden emin olun. Eğer yardıma ihtiyacı olan biri varsa kendi güvenliğinizden feragat etmeden ona yardımcı olmaya çalışın. Bunun dışında yapmanız gerekenler şöyle sıralanır:

Depremlerden sonra çıkan yangınlar oldukça sık görülen ikincil afetlerdir. Bu nedenle eğer gaz kokusu alırsanız, doğal gaz vanasını kapatın. Camları ve kapıları açın. Binayı hemen terk edin. Eğer gaz kokusu almıyorsanız sırasıyla elektrik, doğal gaz ve su vanalarını kapatın, soba ve ısıtıcıları söndürün.

Dökülen tehlikeli maddeleri temizleyin.

Yerinden oynayan telefon ahizelerini telefonun üstüne koyun.

Acil durum çantanızı yanınıza alın ve acil durum eylem planı yaptıysanız bu plana sadık kalarak mahalledeki buluşma noktanıza gidin.

Radyo ve televizyon gibi kitle iletişim araçlarıyla yapılacak uyarıları dinleyin.

Cadde ve sokakları acil yardım araçları için boş bırakın.

Her büyük depremden sonra mutlaka artçı depremler olur. Artçı depremler zaman içerisinde seyrekleşir ve büyüklükleri azalır. Artçı depremler hasarlı binalarda zarara yol açabilir. Bu nedenle sarsıntılar tamamen bitene kadar hasarlı binalara girmeyin. Artçı depremler sırasında da ana depremde yapılması gerekenleri uygulayın.

Evinizi veya binanızı terk ederken kıymetli eşyalarınızı, kalın giyecek, battaniye gibi eşyaları yanınıza alın, kalın ayakkabılarınızı giyin, biraz yiyecek ve içme suyu temin edin.

Deprem Sonrasında Açık Alanda Neler Yapılmalıdır?

İlk olarak yine kendi emniyetinizi almaya gayret göstermeniz gerekir. Daha sonra yapmanız gerekenler ise şöyle sıralanır:

Çevrenizdeki hasara dikkat ederek bunları not edin.

Hasarlı binalardan ve enerji nakil hatlarından uzak durun.

Önce yakın çevrenizde acil yardıma gerek duyanlara yardım edin.

Sonra mahalle toplanma noktanıza gidin.

Yardım çalışmalarına katılın. Özel ilgiye ihtiyacı olan afetzedelere -yaşlılar, bebekler, hamileler, engelliler- yardımcı olun. Sağlık Bakanlığı tarafından verilen ilk yardım sertifikanız varsa yaralılara ilk yardım yapın.

Kulaktan duyma sözlere itibar etmeyin, yerel yönetimlerin açıklamalarını takip edin; özellikle ilk üç gün içerisinde yetkililer izin vermedikçe, evlerinize girmeyin.

Aile bireylerinizi bir arada tutun ve açık bir alanda bekleyin.

Enkaz ve yıkıntılar arasında, cadde ve sokaklarda gelişigüzel dolaşmayın.

Editör: Hasan Burak Karadeniz