BU HABERİN TAM VİDEOSUNU INSTAGRAM SAYFAMIZDAN İZLEYEBİLİRSİNİZ. LÜTFEN TIKLAYIN

SİGORTAMNEWS’in Instagram sayfasından canlı yayınlanan toplantıya SEDDK Başkanı Mehmet Akif Eroğlu, TSB Hayat ve Emeklilik Komite Başkanı Taylan Türkölmez ve TOBB Saik Başkan Levent Korkut konuşmacı olarak katıldı.

Toplantının moderatörlüğünü İstanbul Ticaret Odası (İTO) Sigortacılık Meslek Komitesi Başkanı Özgür Yılmaz yaptı. 250 kişilik İTO Meclis Salonu’ndaki toplantıya 123 acente iştirak etti.

İstanbul Ticaret Odası Sigortacılık Meslek Komitesi Başkanı Özgür Yılmaz toplantıyla ilgili şu notları paylaştı:
- Türkiye’de geçmiş yıllarda ortaya çıkan ve devlet bütçesini olumsuz etkileyen sosyal güvenlik açıkları bütçemize aşırı yük getirmiş, yatırım fonlarının verimsiz işletilmesi, emeklilik yaşının düşük olması, artan nüfus oranı, yaşam ömrünün uzaması gibi nedenlerle, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sosyal güvenlik sistemi olumsuz etkilemiştir.
- Ülkemizde 2003 yılında faaliyete geçen Bireysel Emeklilik Sistemi’nin, sosyal güvenlik açıklarını göz önünde bulundurduğumuzda ne kadar önemli bir uygulama olduğu görülmektedir.
- 2013 tarihinden itibaren başka hiçbir yatırım aracında olmayan brüt asgari ücrete kadar ödenen her katkı payı üzerinden yüzde 25’lik devlet katkısı, 2022 yılından itibaren yüzde 30 olarak uygulanmaya başlanmıştır.
- 2017 yılından itibaren yürürlüğe giren düzenleme ile BES’e katılım, işletmeler üzerinden kademeli olarak, 5 ve daha üstü çalışanı olan ve 45 yaşını doldurmamış ücretliler için Otomatik Katılım Sistemiyle (OKS) zorunlu hale getirilmiştir.
- Ayrıca 18 yaş altı çocukların sisteme katılabilmesi sağlanmıştır.
- 2022 yılı sonu itibarıyla 7 milyon 800 bin kişinin üzerinde bu sistemin katılımcısı olup, BES ve OKS katılımcı sayısıyla beraber 14 milyon 520 kişinin üzerinde ve 433 milyar lirayı aşan fon büyüklüğüne ulaşmıştır.
- Emekli olan kişi sayısı ise 200 bin kişiye yaklaşmıştır.
- BES fonları yatırım istihdam ve üretime de önemli destek sağlayarak ülke ekonomisine katkı sağlamaktadır.
- İlgili fonlar ülkenin finansman ihtiyacını karşılayarak, BES’in hızlı büyümesi ekonomimizin tasarruf açığını kapamasını ve ekonomiye sağladığı katkı ile dışa bağımlılığı azaltmaktadır.
- Bu sistem ile sigortacılık alanında penetrasyonunun artmasıyla birlikte meslekler içindeki üretim payımızın büyümesine de vesile olmaktadır.

- Bu sebeple BES katılımcısını ve tasarruf sahiplerini ne kadar konfor içine yaklaştırabilirsek, ülke ekonomisine ve büyümeye o denli katkı sağlamış oluruz.
- Hayat sigortaları, vefat durumunda, geride kalanlara bırakılacak bir finansal destek ve manevi açıdan da yokluğu hisseden ailenin maddi anlamda rahatlamasına yardımcı olmaktadır.
- Maluliyet ve sakatlık durumunda da maddi açıdan zorluk yaşanmaması ve yaşam kalitesinin düşmemesi sağlanmaktadır.
- Hayat Grubu Branşı Toplam primlerin yüzde 78’i bankalar, yüzde 11’i merkez ve yüzde 9’u acente tarafından üretilmektedir.
- Acenteler olarak bizlerin bu sisteme daha fazla katkı vermemiz gerektiği aşikâr.
- Ancak biryandan da;
- Acente komisyon oranları arttırılmalı,
-BES katılımcısını sistemde tutan bireysel emeklilik aracısına ve acentesine devamlılık bonusları verilmeli,
- Acente sahibi ve teknik personelin bireysel emeklilik lisansının alınmasında kolaylık sağlanmalı,
- İstihdam edilen bireysel emeklilik aracısına, asgari ücret ve SGK desteği verilmeli,
- Çocuklar için 56 yaşa kadar olan süre uzun olup, cazip değildir.
- 18 yaş altı çocuklar için düzenlenen BES sözleşmeleri için minimum 10 yıl sonrası eğitim, iş kurma ve evlilik gibi süreçlerde yaşama yönelik destek seçenekleri olmalı.


- OKS, çalışan kesintisine ilave olarak çalışanın SGK payından OKS’ye aktarımı ile desteklenmeli,
- Birikimli Hayat Sigortaları ürün çeşitliliği arttırılmalı ve satışı özendirilmeli
- Birikimli hayat sigortalarında uygulanan vergiden indirim oranları artırılmalı,
- Hayat sigortaları için istenilen MASAK adres bildirim yükümlülüğü olan 5000 TL yükseltilmeli,
- Daha yaygın satılan sağlık sigorta poliçelerine isteğe bağlı olarak Kritik Hastalıklar veya Hayat teminatlarının zorunlu olarak ilave edilebilmeli,
- Bankalar vasıtasıyla üretilen Risk Hayat Sigortaları krediye yönelik satış odaklı yapıldığından, hayat poliçesi satışı gerçekleştiğinde, risk değerlendirilmesi yapılmayarak üretildiğinden risk gerçekleşmesi durumunda yaşanan birçok mahkeme dosyası bulunmaktadır.
- Hayat sigortalarının bankalar vasıtasıyla satılmasına ilişkin denetlemeler ve kriterler getirilmelidir.

Editör: Hasan Burak Karadeniz