DIŞ HABER / SİGORTAMNEWS
Birleşmiş Milletler nüfus tahminlerine göre 2023 yılında 1 milyar 428 milyon 627 bin 663 kişi ile dünyanın en kalabalık ülkesi olan Hindistan, sigorta sektöründe önemli bir karar aldı.
Hindistan sigorta sektörünün regülatör kurumu IRDAI’nın Başkanı Debasish Panda, sigorta sektöründe yüzde 100 yabancı doğrudan yatırım (FDI) gerektiğini savunarak, '2047'ye kadar Herkes İçin Sigorta' hedefine ulaşmak için çok büyük miktarda sermayeye ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
www.asiainsurancereview.com’un Press Trust of India'dan aldığı habere göre, iş dünyası gazetesi Business Standard'ın yıllık etkinliğinde konuşan Panda, sigorta sektörünün sermaye yoğun bir sektör olduğunu ve ülkenin sigorta penetrasyonunu artırmak için bu sektörde daha fazla oyuncuya ihtiyaç duyulacağını söyledi.
Hindistan, 2000 yılında özel ve yabancı yatırımlara izin vererek sigorta sektörünü açtı. O zamanlar, FDI tavanı yüzde 26 idi. Tavan 2015'te yüzde 46'ya ve 2021'de yüzde 74'e çıkarıldı. Son üç yıldır bu seviyede kaldı. Business Standard ile yaptığı röportajda Panda'ya “Sigorta sektöründe ne zaman yüzde100 doğrudan yabancı yatırım yapılacağı” soruldu.
Açıklamasına "2047 yılına kadar ‘Herkes İçin Sigorta’dan bahsettiğimizde, açıkça çok fazla sermayeye ihtiyacımız var. Bu da çok sayıda yeni kuruluşun gelmesi gerektiği anlamına geliyor. Bir miktar konsolidasyon da olabilir. FDI rotası da açılırsa, bu sadece yerel yatırımı artıracaktır. Aksi takdirde, yerel yatırım kalabalıklaşabilir" diyerek başlayan Panda, şöyle devam etti:
“Belki de sigorta sektörünü yüzde 100 yabancı sermayeye açmanın zamanı gelmiştir. Böylece Hindistan'a gelip kendi şartlarına göre faaliyet göstermek isteyen daha fazla oyuncu olabilir ve Hintli bir ortak aramaya çalışmayabilir. Birisi 74-26'da gelirse, bu da sorun değil. Ancak sektörü yüzde 100 yabancı sermayeye açmak, ülkeye daha fazla yatırım gelmesini sağlayacaktır."
Türkiye’de yabancı sermayeli sigorta şirketi kurmada, sermaye kısıtlaması bulunmuyor. Yabancı sigorta şirketleri isterlerse yüzde 100 sermaye koyarak, isterlerse de ortaklık kurarak Türkiye’de faaliyet gösterebiliyor.