25 Mart itibariyle yürürlüğe giren genelgeye göre şirketler trafik sigortasında istedikleri kadar prim üretemeyecek. Artık sigorta şirketleri bir takvim yılı içinde ürettikleri trafik sigortası primlerinin toplamı en son açıklanan özsermayenin 5 katını geçemeyecek. Şirketlerin ürettiği primler Sigorta Bilgi Merkezi (SBM) tarafından takip edilecek. Böylece trafik sigortası primlerinin toplam primlere oranı, belirtilen limitlere ulaştığında şirketler yeni poliçe düzenleyemeyecek.
Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun 25 Mart tarihli o genelgesi şöyle:
KARAYOLLARI MOTORLU ARAÇLAR ZORUNLU MALİ SORUMLULUK SİGORTASINDA PRİM/ÖZSERMAYE KATSAYISI UYGULAMASINA İLİŞKİN 2023/28 SAYILI GENELGEDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR GENELGE
MADDE 1-(1) 30/11/2023 tarihli ve 2023/28 sayılı Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Prim/Özsermaye Katsayısı Uygulamasına İlişkin Genelge'nin 3’üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"(1) Sigorta şirketlerinin bir takvim yılı içinde ürettikleri Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası (KMAZMSS) poliçelerindeki tüm teminatlara ilişkin brüt yazılan primlerin toplamı en son açıklanan özsermayenin 5 katını geçemez. Bu fikra kapsamında Aralık ve Haziran aylarına ilişkin açıklanan özsermaye dikkate alınır.
Prim/Özsermaye katsayısı 5 kabul edilmekle birlikte;
a) Sadece KMAZMSS poliçe primlerinin toplam primler içerisindeki payının (yoğunlaşma oranının) %66,67’nin üzerinde olması veya sadece en son hesaplanmış sermaye yeterliliği oranının %115’in altında kalması halinde prim/özsermaye katsayısı 4 olarak uygulanır.
b) Aşağıda sayılan hallerden herhangi birinin gerçekleşmesi durumunda prim/özsermaye katsayısı 3 olarak uygulanır.
1) Yoğunlaşma oranını %66,67’nin üzerinde olması ve en son hesaplanmış sermaye yeterliliği oranının %115’in altında kalması.
2) Yoğunlaşma oranına bakılmaksızın en son hesaplanmış sermaye yeterliliği oranının %70’in altında kalması.
3) Sermaye yeterliliği oranına bakılmaksızın yoğunlaşma oranının %80 'in üzerinde olması.
c) Diğer taraftan yoğunlaşma oranının %40 in altında kalması ve en son hesaplanmış sermaye yeterliliği oranının %135 'in üzerinde olması halinde prim/özsermaye katsayısı 6 olarak uygulanır.
(2) Yoğunlaşma oranı, KMAZMSS poliçelerindeki tüm teminatlara ilişkin brüt yazılan primlerin toplamının tüm branşlara ilişkin brüt yazılan primlere oranlanması ile hesap edilir ve son on iki ayı kapsayacak şekilde birer aylık dönemler itibarıyla takip edilir.
(3) En son hesaplanmış sermaye yeterliliği oranında Aralık ve Haziran ayları sermaye yeterliliği sonuçları dikkate alınır.
(4) KMAZMSS poliçelerindeki tüm teminatlara ilişkin brüt yazılan primler, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) verilerine göre belirlenir. Yıl içerisinde prim üretim tutarı limite ulaşan ilgili sigorta şirketinin yeni poliçe yazımı SBM tarafından otomatik olarak durdurulur.
(5) Yıl içerisinde şirket dışı kaynaklardan nakit sermaye artışı sağlanmış olması veya bu maddenin birinci fikrasında saylan koşulların şirket lehine değişmesi halinde ilgili fikrada belirlenen katsayı oranında ilave limit hakkı doğar"
MADDE2 -(1) Bu Genelge yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 3 - (1) Bu Genelge hükümlerini Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı yürütür.