Sevil Gümrükcü / SİGORTAMNEWS

Türkiye Sigorta Genel Müdürü Taha Çakmak, medya mensuplarıyla özel bir görüşme yaptı. SİGORTAMNEWS’ten Yayın Koordinatörümüz Sevil Gümrükcü’nün takip ettiği toplantı Şirketin genel müdürlük binasında düzenlendi.

2024'ün ilk yarısında sektörün hayat dışında yüzde 81, Türkiye Sigorta’nın ise yüzde 107 büyüdüğünü açıklayan Çakmak, “Türkiye Sigorta yılın ilk 6 ayında 50.4 milyar liralık prim üretti. Yıl sonuna kadar 100 milyar lira prim üretmeyi amaçlıyoruz. Bedelsiz sermaye artırım sürecimiz devam ederken, öz sermayemiz 21 milyar liraya ulaştı. Kazandığımızı, sermayeye ekleyerek, şirketi büyütmeye devam edeceğiz. Öz kaynak kârlılığımız yüzde 72 ve sermaye yeterliliği rasyomuz yüzde 147” dedi.

Türkiye Sigorta’nın 2023'ü 6.1 milyar lira kâr ile kapadığını belirten Çakmak, 2023'ün bir yıllık kârını 2024'ün ilk yarısında elde ettiklerinin altını çizdi.

Çakmak, pazar payında sağlıklı ve dengeli büyüme hedeflediklerini dile getirerek, 'Sağlık branşında 2024'ün ilk 6 ayında yüzde 111'lik artışla 1 milyon sigortalıya ulaştık. Her ilde anlaşmalı servis ve eksper ağımız var. Hizmet kalitesinden ödün vermeden, etkin gider yönetimiyle faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Dijitalleşmeye önem veriyoruz. Yapay zeka ve Robotik uygulamaları iş süreçlerimize entegre etmeye devam ediyoruz. Ayrıca reasürans kapasitemizi 2025'te yüzde 40 artırmayı hedefliyoruz” dedi.

Acentelere müjde

Teknoloji ve Kanal Gelişimi üzerine de hassasiyetle durduklarını belirten Çakmak’tan acentelere müjde geldi. Çakmak, “Satış odaklı yapısı ile kaldıraç etkisi yaratacağını öngördüğümüz Pusula Plus’ın pilot uygulamalarını tamamladık. Müşteri ve iş ortaklarımızın ihtiyaçlarına daha hızlı ve etkin çözümler sunmayı hedefleyen Pusula Plus, sade ve modern tasarımı ile daha kullanıcı dostu bir uygulama haline geldi. Tüm bunların yanı sıra yapay zekâ tabanlı dijital asistan, mobil uyumlu sistem, hızlı satışa imkân sağlayan inovatif ara yüzü ile 12 Ağustos tarihinde tüm Türkiye’deki acentelerimizin kullanımına açılacaktır” diye konuştu.

Çakmak’ın açıklamalarından tuttuğumuz notlar:

Stratejik Hedefler

·       Yılın ilk 6 ayında 50.4 milyar TL olan prim üretimimizi yıl sonunda, 100 Milyar TL’ye ulaştırmayı ve karlılıkta çift haneli rakamlara ulaşmayı hedefliyoruz.

·       Yılın 2. yarısında güçlü bilanço ve sürdürülebilir kârlılıkla pozisyonumuzu daha da güçlendirmeyi, sektör liderliğimizi sürdürerek, pazar payında sağlıklı ve dengeli büyüme ile yılı tamamlamayı hedefliyoruz.

·       Kasko, Sağlık, Trafik gibi bireysel branşlarda kar etmekten ziyade vatandaşlarımızın sigortaya daha kolay ulaşmasını sağlamak en önemli önceliğimiz konumunda. Bunu bir iş değil, önemli bir görev olarak görüyoruz.

·       Sağlık branşında sigortalı sayımızda yüzde 111 artışla yaklaşık 1 milyon kişiye ulaştık.

·       Reasürans kapasitemizi ise 2025 yılında yüzde 40 artırmayı hedefliyoruz.

·       Ayrıca satış sonrası hizmet, teknoloji kullanımı ile müşteri deneyimi geliştirilmesi ve etkin hasar yönetimi konularında da çalışmalarımızı hız kesmeden sürdüreceğiz.

Rakamlarla Türkiye Sigorta ve Türkiye Hayat Emeklilik

·       Sektörde oyun kurucu rolümüzle, lider konumumuzu sürdürüyoruz. Her geçen gün hizmet ağımızı ve etki alanımızı genişletmeye ve 81 ilimizde insanımız için çalışmaya devam ediyoruz. Bu başarılarımız hem sektörümüzün hem de şirketlerimizin rekorları oldu.

·       Hayat Dışı Prim Üretiminde yılın ilk yarısında, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 107’lik artışla 50,4 milyar TL prim üretimi gerçekleştirdik. Aynı dönemde 5.4 milyon poliçe ürettikPazar payımızı ise yüzde 15’e taşıdık.

·       Hayat Prim Üretiminde ise yılın ilk yarısında 5.5 milyar TL prim üreterek, pazar payımızı yüzde 13’e çıkarttık. 

·       BES + OKS Fon büyüklüğünde ise yüzde 76’lık artışla 216,6 milyar TL’lik fon büyüklüğüne ulaşarak, pazar payımızı yüzde 21’e taşıdık.  Katılımcı sayımız ise 5.1 milyona erişti.

·       Ayrıca Kasko, Sağlık, Trafik gibi bireysel branşlarında piyasa yapıcısı olarak büyümemizi sürdürürken; Yangın ve İşyeri Ticari poliçelerinde de öncü rol oynamaya devam edeceğiz.  

·       Piyasa beklentisi üzerinde kârlılığa ulaşarak, kuvvetli bilanço yapımızı ilk yarı yılda da sürdürdük.

·       Türkiye Sigorta olarak 1 Ocak-30 Haziran 2024 döneminde; 6,6 Milyar TL net kâr elde ettik ve net kârımızı önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 129 oranında artırdık.

·       Yılın ilk yarısında teknik kârımızı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 81 oranında artırarak 2,3 milyar TL’ye yükselttik.

Değer kaybında eksper atamalarına özen gösterilsin Değer kaybında eksper atamalarına özen gösterilsin

·       Öz sermayemizde ise bir önceki yıla göre yüzde 36’lık bir artışla 21 milyar TL elde ederken; Öz kaynak kârlılığımız ise yüzde 72 seviyesinde gerçekleşti.

·       İlk 6 aylık dönemde Türkiye Sigorta olarak SYR oranımız yüzde 147 oldu.

·       2024 yılı 1. çeyreğinde sektör HPO’su yüzde 81 olarak gerçekleşti. Türkiye Sigorta olarak ilk yarıda bizim HPO ‘muz yüzde 75 seviyesinde gerçekleşti.

·       2024 yılı 1. çeyreğinde Sektör Bileşik Oranı yüzde 112 olurken, bizim ilk yarıdaki birleşik oranımız ise yüzde 97 olarak gerçekleşti.

·       Bizim için Hayat Sigortacılığı gelişime açık alanlarımızdan birisi. Yılın başından beri bu alan şirketimizin ana odağında yer alıyor.

·       Türkiye Hayat Emeklilik tarafında krediden bağımsız, ihtiyari hayat ürünlerine odaklandık. Bu alanda hem ürün yapımızı hem de satış kanallarımızın performansını geliştirecek çalışmaları hayata geçirdik ve devam ediyoruz.

Branş Bazlı Üretim (Türkiye Sigorta)

·       Türkiye Sigorta olarak yerli ve milli sigorta şirketi olmanın gururunu taşıyor; ülkemizin stratejik varlıklarına güvence sunmaktan büyük mutluluk duyuyoruz.

·       Yangın ve Doğal Afetler, Mühendislik, Havacılık branşlarında prim üretiminde sektör lideriyiz.

·       Yangın ve Doğal Afetlerde 4 poliçeden 1’i Türkiye Sigorta poliçesi.

·       Yenilenen İş Yeri Ekstra ürünümüzle 50 Milyon TL’ye kadar onaya düşmeden teminat sağlıyoruz.

·       Portföy dağılımımız yüzde 45 kurumsal, yüzde 35 bireysel, yüzde 20 tarım olarak dağılıyor. 

·       Tarım, ferdi kaza, kasko, sağlık gibi bireysel branşlarda öncü rol oynuyoruz.

·       Kasko, sağlık gibi bireysel branşlarda kamusal fayda odağında hareket ediyor; insanımızın sigortaya ulaşımını kolaylaştırmak için çalışıyoruz. Uygun fiyatlı ve ihtiyaca yönelik ürünler sunmaya devam ediyoruz. Bu strateji doğrultusunda Kasko’da geçen seneye oranla yüzde 5 fiyat artışı gerçekleşti. Ayrıca; sağlık enflasyon oranı yüzde 131 iken, Türkiye Sigorta olarak biz Grup + Bireyselde yüzde 63 fiyat artışı gerçekleştirdik. Sağlık branşında sigortalı sayımızda yüzde 111 artışla yaklaşık 1 milyon kişiye ulaşarak; 3. sırada yer alıyoruz.

Rakamlarla Türkiye Hayat Emeklilik

·       Hayat Emeklilik tarafında güçlü sermaye yapımız ile sektörümüzde fark yaratıyoruz.

·       Türkiye Hayat Emeklilik olarak; yılın ilk yarısındaki net kârımızı önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 207 oranında artırdık ve 4,7 milyar TL net kâr elde ettik.

·       Öz kaynak kârlılığımız ise yüzde 75 seviyesinde gerçekleşti.

·       Öz sermayemiz yüzde 22 büyümeyle 13,7 milyar TL’ye ulaştı.

·       HPO yüzde 26, bileşik rasyo ise yüzde 68 seviyesinde gerçekleşti.

Etkin Hasar Yönetimi

·       Sigortacılığın asli işi hasar ödemek.

·       2023 yılında toplam 21 milyar TL hasar ödemesi yaptık; 2024 yılı ilk yarısında ise hasar ödemelerimizi 11,2 milyar TL olarak gerçekleştirdik.

Sağlık Branşı Faaliyetleri ve Hedefleri

·       Sağlık branşında yüzde 111 artışla yaklaşık 1 milyon sigortalıya ulaştık.

·       Türkiye Sigorta olarak memleketin dört bir yanında sağlık hizmetini insanımız için daha ulaşılabilir hale getirmek üzere çalışıyoruz.

·       Bugün TSS’de 600’e yakın anlaşmalı hastane ile en geniş anlaşmalı kurum ağına sahibiz. Hatta Çorum, Ağrı, Niğde gibi rakiplerin olmadığı yerlerde biz varız.

·       ÖSS’de ise 4.500’ün üzerinde anlaşmalı kurum ağı ile sigortalılarımıza hizmet vermeye devam ediyoruz.

·       TSS’de geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 143 büyüme elde ederken; ÖSS’de de yüzde 40 büyüme ile güçlü stratejimizi sürdürdük.

·       Tüm ayakta tedavi provizyon başvurularının yüzde 85’i, 10 saniye içinde sistem tarafından otomatik değerlendiriliyor. Genel merkez değerlendirmesine konu olan geri kalan yüzde 15’lik başvurular ise 3,5 dakika altında sonuçlandırılıyor.   

·       Yatarak Tedavi Provizyon başvurularına ise 30 dakika içerisinde dönüş sağlıyoruz.

·       2024 yılında 53 hastanede 12 gizli müşteri ile provizyon araştırması gerçekleştirdik. “İşlemlerinizin tamamlanması kaç dakika sürdü? Bankoya ilk gittikten sonra onayın tamamlanmasına kadar geçen toplam süre nedir” sorularını ilettik, sonuçlar:  

ü  TSS Poliçelerinde, Türkiye Sigorta poliçesi kullanıldığında 4,16 dk,

ü  ÖSS poliçelerinde; Türkiye Sigorta poliçesi kullanıldığında 2,30 dk

Acente ve Broker Kanal Gelişimi

·       Acente kanalında hayat dışı (trafik hariç) prim üretiminde geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 152’lik bir değişim oranı yakaladık. 3,6 milyar TL olan prim üretimimizi 9 milyar TL’ye çıkarttık. Acente kanalımızda en hızlı gelişim gösteren ise Sağlık branşı oldu. Broker kanalımızda ise aynı dönemde prim üretimlerimizde yüzde 216’lık bir değişim yakalarken; prim üretimimizi 1,5 milyar TL’den, 4,8 milyar TL’ye ulaştırdık.

Hisse Senedi Performansı ve Piyasa Değeri Gelişimi

·       Halka açık güçlü bir şirket olarak BİST 100’e girerek başarımızın altını bir kez daha çizmiş olmaktan mutluyuz. Ayrıca; güçlü bilanço yapımız ve sermaye yeterliliklerimizle otoritenin izin verdiği sürelerde temettü dağıtımı yapan şirketlerden olmaya devam edeceğiz.

Teknoloji ve Kanal Gelişimi

·       Satış odaklı yapısı ile kaldıraç etkisi yaratacağını öngördüğümüz Pusula Plus’ın pilot uygulamalarını tamamladık.

·       Müşteri ve iş ortaklarımızın ihtiyaçlarına daha hızlı ve etkin çözümler sunmayı hedefleyen Pusula Plus, sade ve modern tasarımı ile daha kullanıcı dostu bir uygulama haline geldi.

Tüm bunların yanı sıra yapay zekâ tabanlı dijital asistan, mobil uyumlu sistem, hızlı satışa imkân sağlayan inovatif ara yüzü ile 12 Ağustos tarihinde tüm Türkiye’deki acentelerimizin kullanımına açılacaktır.

Editör: Sevil Gümrükçü