Toplumda bir süredir sigorta fiyatlarındaki artış konuşuluyor. Tartışmalar özellikle kasko ve özel sağlık sigortaları ekseninde cereyan ediyor. NTV’de yayınlanan Bakış programında da kasko ve özel sağlık sigortalarıyla Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) konuşuldu. Gazeteci Noyan Doğan sunduğu programın konuğu olan Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Genel Sekreteri Özgür Obalı, söylenenlerin aksine kaskodan çıkış değil katılım gözlemlediklerini söyledi.
Sigortacılar olarak kasko ve trafik anlatmaktan çok mutlu olmadıklarını belirterek sözlerine başlayan Obalı, “Sigorta sektörünü büyütecek bir sürü yeni ürün var önümüzde. Trafik ve kaskoyu konuşmaktan yeni ürünleri anlatmaya zaman kalmıyor. Ama yine de kendimizi doğru ifade etmek durumundayız” dedi.
PRİMLER ARAÇ ARTIŞLARININ GERİSİNDE
Kaskoda prim ile fiyatın karışıldığına dikkat çeken Obalı, “Primin oluşmasında rayiç değer, parça ve işçilik maliyetleriyle ile hasar frekansları etkili oluyor. Maalesef kamuoyunda fiyat diye konuşulan işte primdir. Geçtiğimiz günlerde Ahmet Bey (Maher Holding Sigorta Grubu Başkanı Ahmet Yaşar) ile de bu anlamda güzel bir program yapmıştınız. Rayiç değerler, araçların değerleri, varlıkların değeri aslında primi belirleyen önemli faktörlerden. Asgari ücrete de fokuslanmak lazım. Pandemi öncesine göre primler yüzde 300 artarken, 100 bin liralık araç bu süre sonunda 400 bin lira olmuş. Primler araç değer artışının gerisinde kaldı” diye konuştu.
Sağlık sigortalarındaki prim artışlarının da benzer faktörlerden kaynaklandığı söyleyen Obalı, kaskodan çıkışın değil katılımın arttığını vurguladı. Obalı, “2019’un son çeyreğinden bu tarafa baktığımız zaman 2021’in üçüncü çeyreğine kadar neredeyse primler hep sabit kalıyor. Primler 3 seneye yakın bir süre değişmedi. Dolayısıyla bu sene aslında sigortacılar 4 yıllık birikimi yansıtmak zorunda kaldı. Önümüzdeki sene böyle yüklü bir artış olmayacaktır. Kasko tartışmaları başlayınca çıkışlar arttı mı diye baktık. Aksine azalış değil 300 bin artış var. Geçen sene 7 milyon 189 bin adet olan kaskolu araç sayısı bu sene 7 milyon 413 bine yükseldi. İnsanımız matematiği yapınca rakamları ortaya koyuyor. Bazı kesimlerin söylediği gibi ‘kasko yapılmadı, yapılmıyor’ falan gibi değil. Aracının değerini bilen kasko yaptırıyor” dedi.
BES İÇİN YENİ MÜJDE YOLDA
BES’le ilgili de açıklamalarda bulunan Obalı, “Pandemi sürecinde devlet halka önemli mesajlar verdi. BES’te devlet katkısı yüzde 30’a yükseldi ve 18 yaş altının sisteme girmesine olanak sağlandı. 18 yaş altı ile beraber gerçekten bu sene BES’te pozitif ivme yakaladık. Katılımda 420 milyarı lirayı geçtik geçtik. Şu an 426 milyar lira civarında. Otomatik katılımla birlikte 15 milyona liraya doğru gidiyor. Bizim çok daha fazlasına ihtiyacımız var. Çünkü hızlı yaşlanan bir nüfusumuz var. Genç nüfusumuz da oldukça büyük. Bu nedenle kenara daha fazla para atmalıyız. Tüketici davranışları konusunda SEDDK ile ortak çalışma yapıyoruz. İnsanlar BES’te 30 yıl, 50 yıl beklemek istemiyor. Bir takım ara çıkış pencereleri üzerinde çalışıyoruz. Onların müjdesi de önümüzdeki yıl verilecektir” diye konuştu.