SAB Sigorta Acenteleri Derneği Başkanı Ayhan Çalık, Kartepe Bülteni’ne verdiği demeçte, sigortanın gelişmiş ülkelerde olmazsa olmaz bir tazmin yöntemi olduğunu söyledi.

Çalık, “Son yirmi yılda çok deprem yaşadık. Aklıma Bingöl, Van, Elâzığ, İzmir depremleri geliyor. Ve tabii ki 6 Şubat’ta art arda gelen Kahramanmaraş depremleri. Her biri yüzlerce, binlerce can aldı. Neredeyse on binlerce ev oturulamaz duruma geldi. Hiçbirini engelleme şansımız yoktu. Ama önlem alma şansımız vardı. Önlemin iki aşaması var. Sağlam bina yapıp can ve mal kaybını azaltabilir, hatta sıfırlayabilirdik. Yapılmadı. Bir diğer önlem ise sonrasına yönelik. Mal kayıplarının önüne geçmek. İşte tam da burada devreye sigorta giriyor. Deprem sonrası gelen sonuçlara baktığımızda ne yazık ki bu önlemi de almamışız. Depremde zarar görenlerin ne yazık ki yüzde 5 ila 7’si sigortalıydı. Hem binlerce canımızı, hem de milyarlarca dolar birikimimizi kaybettik. Keşke hepsi sigortalı olsaydı” diye konuştu.

Yapay zekânın sigorta sektöründeki etkileri Yapay zekânın sigorta sektöründeki etkileri

Karagöz Sigortalandı

SAB olarak deprem sigortaları konusunda yaptıkları bilgilendirme çalışmaları hakkında da bilgi veren Çalık şunları söyledi: “Her yıl kabul eden okullarımızda kurgusu Milli Eğitim’den onaylı ‘Karagöz Sigortalandı’ isimli Hacivat-Karagöz oyunu ile ilkokul öğrencilerine sigorta bilincini yerleştirmeye çalışıyor. Hem gölge oyunlarımızı unutturmayarak sanat tarihimizi hatırlatıyor hem de Karagöz’e DASK ve KONUT sigortasının önemini öğretiyoruz. Ama görünen tabloda halkımızın sigorta bilincini yükseltecek ve daha hızlı sonuç alabileceğimiz alternatifler de üretmemiz gerektiğini anlıyoruz. Bir konutun yıllık sigorta primi o konutun inşaat maliyet bedelinin (Satış değerine göre 1500-2000’de biri olur) değerinin neredeyse 1000’de biridir.”

Editör: Veli Karadeniz