SİGORTAMNEWS / BÜLTEN
Artan teknoloji kullanımıyla birlikte siber riskler de küresel riskler arasında ağırlığını artırmaya devam ediyor. Türkiye’de ilk siber sigorta ürünlerini yaklaşık altı yıl önce hayata geçiren Anadolu Sigorta, artık kişisel bilgisayarların yanı sıra yine kişisel amaçlı kullanılan ev elektroniği, beyaz eşya, akıllı telefon gibi cihazlar için de Teknoloji Asistans hizmeti veriyor. Bireysel Siber Güvenlik Sigortası ile sunulan hizmet kapsamında sigortalılar 7 gün 24 saat destek alabiliyor.
2023’ün 10 küresel riski arasında siber riskler ön sıralarda
Değişen dünyada müşterilerin taleplerini karşılamak üzere ürün ve hizmetleri sürekli çeşitlendirdiklerini dile getiren Anadolu Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Kerem Tokyürek, “Özellikle pandeminin itici gücüyle birlikte teknoloji alanında büyük bir dönüşüm yaşanıyor. Teknoloji kullanımı yaygınlaşırken, pek çok yenilik de hayatımıza girmeye devam ediyor. Bu da siber riskleri önemli ölçüde artırıyor. Dünya Ekonomik Forumu tarafından hazırlanan Küresel Risk Raporu her yıl olduğu gibi bu yıl da siber risklere dikkat çekiyor. 2023’ün 10 küresel riski arasında siber riskler ön sıralarda yer alıyor. Biz bu alandaki öncü ürünlerimizi 6 yıl önce hizmete sunduk. Bu alandaki ürün ve hizmetlerimizi değişen ihtiyaçlara göre de sürekli geliştiriyor ve yeni teminatlarla genişletiyoruz. Teknoloji Asistans hizmeti de bunun bir örneği” dedi.
Türkiye’de ilk kez Anadolu Sigorta’da ayrı bir ürün olarak sunulan Bireysel Siber Güvenlik Sigortası, veri sızıntıları ve ihlallerinin potansiyel hasarlarına karşı yenilikçi bir koruma paketi sağlıyor. Ürün kapsamında sigortalılar kimlik hırsızlığı, ödeme araçlarının hileli veya kötüye kullanımı, e-alışveriş anlaşmazlıkları ve sanal dünyada saygınlığa zarar verilmesi durumlarında destek alabiliyor ve bu süreçlerde ihtiyaç duyabilecekleri hukuki danışmanlık hizmetlerinden yararlanabiliyor.
Siber suçlar artmaya devam ediyor
Artan siber suçlar konusunda yapılan araştırmalar, hedefine ulaşan bir fidye yazılımı saldırısının ortalama maliyetinin dünya genelinde 4,54 milyon dolara, Türkiye’de ise 1,11 milyon dolara ulaştığını gösteriyor. Diğer taraftan siber suçların küresel maliyetinin 2022'de yaklaşık 8,4 trilyon dolar olduğu tahmin ediliyor. 2025’te ise bu rakamın 10,5 trilyon dolar büyüklüğe ulaşarak dünyanın en büyük 3. ekonomisine denk hale gelmesi bekleniyor.
Tüm bu öngörüler göz önüne alındığında, siber risklere karşı önlem almanın gün geçtikçe daha çok önem kazandığını söyleyen Tokyürek; “Teknolojinin hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olduğu günümüzde hepimiz siber saldırganlar için daha fazla hedef haline geliyoruz. Bu konuda gerekli önlemleri almak büyük önem taşıyor. Bireysel Siber Güvenlik Poliçemiz kapsamında sigortalılarımız kendi rızaları ile izlenmesini ve kontrolünü istedikleri kişisel verilerini platforma kaydettiklerinde, bu veriler 7/24 "Dark Web" ve "Deep Web" üzerinde veri tacirlerinin ticaretine konu olabilecek alanlarda sorgulanıyor. Sigortalının ilk veri kayıt işlemi sonrasında platforma eklediği yeni verileri de bu kontrole dâhil ediliyor. Yapılan kontrol sonucu oluşturulan raporlar aylık ve periyodik olarak sigortalılar ile paylaşılıyor. Kayıt edilmiş ve takibi istenmiş herhangi bir verinin tehlike altında olduğu tespit edildiğinde ise bu durum sigortalıya derhal SMS ve/veya e-posta kanalları ile haber veriliyor. Ayrıca, sigortalılara tavsiye niteliğinde bir önlem ve aksiyon planı da sunuluyor” diye konuştu.
Geniş kapsamlı asistans hizmeti
Siber güvenlik sigortası ile sunulan Teknoloji Asistans hizmeti kapsamında, sigortalının kişisel amaçlı kullanımı kapsamındaki tüm elektronik ürünler için teknolojik danışmanlık hizmeti veriliyor. 7 gün 24 saat 0850 724 0 850 numaralı hat aranarak erişilebilen hizmetle, yeni program kurulumu ve kaldırması, kamera kurma ve tanıtma, yazıcı tanıtımı, sistem hızlandırma, yedek alma, mail kurulumu, anti virüs kurulumu, sosyal ağ hesap kurulumu ve kullanımına dair konularda da destek alınabiliyor.
Geniş teminatlara sahip Bireysel Siber Güvenlik Sigortası, Teknoloji Asistans hizmeti ile birlikte bireyleri daha kapsamlı risklere karşı koruyor.
Editör: Yaren Akkuş