Söyleşi: Sevil GÜMRÜKCÜ
Sigortamnews olarak 8 Mart Kadınlar Günü için özel bir çalışma yapmak istedik. Konumuz Kadınlar Günü olduğuna göre, kadın sigortacılar sektör için ne düşünüyordu? Röportajımızı bu soru etrafında kurguladık.
“Sektörle tanışma hikâyenizi ve sonraki süreçleri ilave ederek anlatır mısınız? Sizce sektöre kadın eli yeterince değiyor mu? Kadınlar daha fazla üst görevler üstlenmeli mi? Kadın gözüyle sektörün geleceğini nasıl görüyorsunuz?” şeklinde üç soru hazırladık.
8 Mart Kadınlar Günü’ne yönelik ilk röportajımızın konuğu RS Otomotiv Grubu Yönetim Kurulu Üyesi ve RS Assurance Genel Müdürü Nihal Asker…
Nihal Hanım yazılı olarak gönderdiğimiz ilk sorumuza, “Günaydın Sevil Hanım, araba kullanırken ilk sorunuzu cevaplamış olayım” diye başladı ve şöyle devam etti:
“Ben 1993 Boğaziçi Üniversitesi matematik mezunuyum. Son sınıfta Aktüerya Matematiği Hocamız İrina Hanım, sektörden bir üst yöneticiyi, öğrencilerle sohbet için davet etti. O zamanki Emek Sigorta Genel Müdürü Mehmet Seven Bey’i dersimize getirdi. Mehmet Bey, sigorta sektörünü anlatıp, ‘Bu sektörde alaylı insan çok ama yetişmiş donanımlı İngilizce bilen, bilgisayar kullanmayı bilen, çalışan çok çok az. Dolayısıyla burası geleceğin mesleği’ demişti. Ben de mezun olduktan sonra, birkaç sigorta şirketine başvurdum ve Aksigorta’da yönetici yetiştirme programına kabul edildim.”
Asker, sigortacılıktaki serüveniyle ilgili “Altı ay eğitim aldıktan sonra 5 yıl daha Aksigorta’da çalıştım. Hemen hemen tüm departmanlarda görev aldım. Sonrasında sırasıyla bir teknoloji şirketinde görev yaptım. Ardından beş yıl Zürih Sigorta da çalıştım. 2013 yılında Liberty Sigorta’da başladım. Liberty Sigorta’nın satış süreçlerini yönettim. HDI Sigorta birleşmesi sonrası 3.5 yıl kadar orada hasar-hukuk, müşteri ilişkileri ve süreçlerden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak görev aldım. 2021 yılının Mayıs ayında Tur Assist’e Genel Müdür olarak başladım. Tur Assist’in RS Otomotiv Grubu’na satışı ile birlikte 2022 Mayıs’tan beri de bu grupta yönetim kurulu üyesi ve aynı zamanda grup şirketlerimizden RS Assurance’ın Genel Müdürlüğünü yapmaktayım” diye konuştu.
Asker, “Sizce sektöre kadın eli yeterince değiyor mu?” şeklindeki sorumuzu ise şöyle cevapladı:
“Sektörümüzde kadın çalışan sayısı, diğer sektörlere nazaran oldukça yüksek. Bu umut verici. Hizmet sektöründeyiz ve ben hizmet sektöründe kadınların ciddi anlamda fark yarattığına inanıyorum. Fakat yönetim kademelerinde ve daha üst yönetimlerde kadın oranı istenilen seviyelerde değil. Özellikle üst yönetimde kadın oranı çok çok düşük. Genel müdür sayısı birkaç tane. Biz de bu durumun iyileştirilmesi adına Kadın Sigortacılar Derneği çatısı altında 2019 yılından beri, kadınların karar mekanizmalarında daha çok temsil edilebilmesi sağlamak amacıyla çeşitli farkındalık faaliyetleri yapmaya, kadınları bu anlamda donanımlı hale getirmek için üst kademe yönetici kadınlara mentorlük yapmaya, elimizden geldiğince de onları her konuda desteklemeye çalışıyoruz.”
Sigorta sektörü aslında çok katma değerli bir sektör olduğuna vurgu yapan Asker, “Kadın gözüyle sektörün geleceğini nasıl görüyorsunuz?” şeklindeki üçüncü sorumuza da şu cevabı verdi:
“Ülkenin sermayesini koruyor, sürdürülebilirliğe katkı sağlıyor ve bireylere, kurumlara güvence sağlıyor. Dolayısıyla çok itibarlı bir meslek. Ülkemizde maalesef hak ettiği değeri göremiyor ve bilinç çok fazla artmıyor. Bu sebeple de kaliteli iş gücü kaynağını çekmekte biraz zorlanıyoruz. Bu amaçla da yine geçtiğimiz yıl kurduğumuz Reformist Sigortacılar Platformu’muzda konuyla ilgili çalışmalar yapıyoruz. Üniversiteleri ziyaret edip, öğrencilere sigortacılığı tanıtmaya, anlatmaya çalışıyoruz. Özellikle de sigortacılık okuyan gençleri mesleğe kazandırmak için projeler geliştiriyoruz.”