Sigorta Gündemi

Sektörde uzun yıllardır çözüm bekleyen sorunlar var

TSB başkanlık seçimine sayılı saatler kala Başkan adayı ve AcnTURK Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı Murat Büyükçelebi ile kapsamlı bir röportaj gerçekleştirdik

Röportaj: Veli KARADENİZ-Sevil GÜMRÜKCÜ / SİGORTAMNEWS

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkan adayı ve AcnTURK Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı Murat Büyükçelebi, sigorta sektörünün öneminin günümüzde pek çok şeyin hızla gelişip, değişmesinden kaynaklandığına dikkat çekti. Sektörün hayatımızdaki rolünün daha da kıymetli bir hale geldiğine vurgu yapan Büyükçelebi, sektörde uzun yıllardır çözüm bekleyen sorunlar olduğunun altını çizdi. Sigorta sektöründeki sorunların çözüm bulmaması nedeniyle sektöre karşı itibar ve güven kaybı duyulduğunu belirten Büyükçelebi, en kısa zamanda sorunların çözülmesi gerektiğini söyledi.

Sektördeki sorunların başında; trafik sigortaları, kasko ve sağlık sigortalarındaki müşterinin gözündeki imaj ve benzeri ihtiyacı karşılama noktasındaki fiyatlama problemlerinin geldiğini söyleyen Büyükçelebi, ''Sektörümüzün itibarını ve güvenilirliğini koruma görevinin bu noktada tüm sigorta şirketlerinin üst düzey yöneticilerinin olduğunu düşünüyorum. Sadece birkaç kişinin değil, birlik olup ortak akılla yol alabileceğimize inancım tam, işte tam da bu noktada öne çıkan husus mevcut sorunları görmeyi kabullenmekten ve akabinde de çözmek için ‘Ben de varım’ demekten geçiyor'' diye konuştu.

'ŞİMDİ SORUMLULUK ALMA ZAMANI'

TSB Genel Kurulu öncesinde artık sorumluluk alma zamanının geldiğine dikkat çeken Türkiye Sigorta Birliği Başkan adayı ve AcnTURK Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı Murat Büyükçelebi, ''28 yıla yakın sigortacılık ve 15 yıllık STK deneyimimle, Türkiye Büyük Millet Meclisi dahil yetkili bütün kurumlarla yıllarca hayata geçirdiğim iş birliğimin ortaya koyduğu değer ile sigortacılık sektörümüzün bugün ve yarınına gösterdiğim önem, gelecek kaygılarımla ‘ben de varım!’ diyorum. 14 Eylül’de gerçekleşecek olan Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği başkanlığı seçiminde adaylığımı koyarken yıllara dayanan gözlem ve deneyimim artık eyleme geçme zamanının geldiğini ve ortak akıl, iş birliği, tüm sektör paydaşlarının desteğini de arkasına alarak sorumluluk almamın gerekliliğiyle bütünleşti'' şeklinde konuştu.

'SEKTÖRÜN HAK ETTİĞİ YERE GELMESİ LAZIM'

Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği'nin (SEDDK) sektörün lider kurumu olduğuna vurgu yapan Büyükçelebi, ''Sektör içinde yaşanan sorunların yanı sıra TSB’nin yapısal kendi sorunlarına da odaklanarak, sembolik tabela kurumu olmaktan çıkarıp, itibarlı kimliği ile ortaya koyacağı icraatlarla yarının hazırlığını hep birlikte gerçekleştirerek, misyonuna, vizyonuna uygun şekilde sektörün en büyük kurumu olmasının verdiği güçle tüm sorunları çözen, tanıtım ve bilinçlendirmeyi odağına alıp sigortalılık oranını arttırıp sektörü hak ettiği yere getirmesi gerekmektedir. Özellikle altını önemle çizmek isterim ki; sigortacı olarak bizlerin birinci görevi vatandaşın bu alandaki ihtiyaçlarını dinleyebilmek ve ona yönelik yapıcı çözümler sunabilmektir. Mevcut zorlayıcı ekonomik ortamda yaratacağımız her bir yenilikçi adımın pek çok yönden fayda ve verimlilik sağlayacağı aşikardır'' dedi.

'GÜVENLİ BİR GELECEK İÇİN ÇOK İŞİMİZ VAR'

Türkiye Sigorta Birliği’nde (TSB), Atilla Benli’nin Türkiye Sigorta’dan ayrılması sonrası yasa gereği boşalan yönetim kurulu başkanlığı için 14 Eylül’de olağanüstü genel kurul yapılacağını hatırlatan Büyükçelebi, ''Bu genel kurulda Benli’nin kalan süresini tamamlayacak bir başkan seçilecek. Ardından Nisan 2024'de olağan genel kurul yapılacak. Biz 6 aylığına değil, çok daha uzun bir süre için bu göreve talip oluyoruz. Özetlemek gerekirse; yarınlarda daha güçlü bir sektör görebilmek istiyorsak, daha yenilikçi ve de güne ayak uydurabilen, teknolojinin etkisiyle daha da güvenli bir gelecek istiyorsak, yapılacak çok işimiz var. Hem vatandaşımızın hayatına fayda sağlayabilmek hem de sektörümüzün itibarını ve de faaliyetlerini güçlendirebilmek adına yapılacak tüm aksiyonlar için çok heyecanlı ve de gönülden hazır olduğumu bu vesile ile tüm meslektaşlarımla paylaşmak isterim. Netice ne olursa olsun, sigortacılık sektörümüze fayda ve güç sağlamasını temenni ediyorum.

‘PROBLEMLERİN ÇÖZÜLMESİ İÇİN EYLEME GEÇİLMİYOR’

Bugüne kadar problemlerin çözülmesiyle alakalı olarak eyleme geçilmediğinin altını çizen Türkiye Sigorta Birliği Başkan adayı ve AcnTURK Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı Murat Büyükçelebi, ''Bu problemlere çözüm bulabilecek kişiler görevlere getiriliyor. Ancak sadece idare ediyorlar. Böyle bir durumda da farklı bir şeyin ortaya çıkması mümkün değil. Onun için sektörün bu kronik problemlerini ortadan kaldırabilecek, beraberinde de hem problemleri ortadan kaldıracak hem de misyonda, vizyonuna uygun bir şekilde birçok çalışmanın altına imza atması gerekiyor. Eğitimlerden tutun, bilinçlendirme ve tanıtıma kadar her şeyi yapabilecek bir noktaya gelmesi lazım. Kronik problemleri, özellikle bu trafik sigortasını gündemden çıkartılması gerekiyor. Bunu gündemden çıkartabilmek için yapılacak şeyler belli. Bunları çok rahatlıkla yapabileceğimizi düşünüyorum. Bunları yapabileceğime inandığım için aday oldum. Mevcut yönetimlerin bunları yapamayacağını düşünüyorum. Sigortacılık anlamında yapılacak çok iş var'' diye konuştu.

'TSB BİR TEMSİL VE TABELA KURUMU OLMAKTAN ÖTEYE GİDEMİYOR'

Bugüne kadar tanıtımla alakalı elle tutulur bir şey görmediklerini belirten Türkiye Sigorta Birliği Başkan adayı ve AcnTURK Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı Murat Büyükçelebi, ''Mesela sigortacılık haftası var. Haftanın zaten ismi tanıtımlı bilinçlendirmeyle alakalı. Kendi aramızda bir tane toplantı yapıyoruz. Kendimizi de bilinçlendiriyoruz. Kentimizi tanıtıyoruz. Olay bitiyor yani. Yani bu haftanın sigortalı yani vatandaşa açık olması gerekmiyor mu? Hem vatandaşın açıklaması gereken de vatandaşa yapılması gerekiyor. Bu aklınıza gelebilecek bütün sigorta ürünleriyle ilgili her türlü tanıtım olabilir. Her türlü bilinçlendirme olabilir. Bunu dönem, dönem yapan meslektaşlarımız var. Ama asıl önderliği yapması gereken TSB olması gerekiyor. TSB'nin elinde bir bütçe ve bir güç var. TSB sektörün en önemli kurumu en büyük kurumu. Ama sadece bir temsil ve tabela kurumu olmaktan öteye gidemiyor. Bu çok ağır bir şey bence. Çok büyük problemler var. Bunların çözümü için de eyleme geçmeniz lazım. Ayrıca bir şirketin genel müdürünün TSB'ye başkan olmaması gerektiğini düşünüyorum. O da yeterli olmadıklarından dolayı değil, aksine, yeterli zamanı ayıramayacakları için karşıyım. Ben yönetim kurulu başkanıyım. Sermayedenim. Benim de çok avantajım var. İyi bir ekibim var, iyi bir genel müdürüm var. Bütün enerjimi ben TSB tarafına verebilirim” dedi.

5684 REVİZE EDİLMELİ

Bütün sigorta şirketlerinin genel müdürlerinin problemlerinin kaynaklarını ve çözüm yollarını bildiklerini söyleyen Büyükçelebi, ''Onlarla ortak mutabakatta anlaşıp bana göre nisandan sonra Mart'taki yerel seçimler bittikten sonra gaza basıp bütün problemlerin çözümü için hareket etmemiz gerekiyor. Depremin de getirdiği sıkıntılardan dolayı fiyatlarda çok ciddi bir artış var. Sigorta fiyatlarının daha çok artacağı, bu ekonomik koşullarda da vatandaşın sigortaya ulaşmasıyla alakalı ortaya sıkıntıların çıkartacağını gösteriyor. 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu’nun kesinlikle revize edilmesi gerekiyor. Kanun çıkalı 16 yıl geçti. Eklenmesi gereken birtakım konular var. Yani kanun değişikliği yani kanunun revize edilmesi bir şart'' diye konuştu.

PORTFÖY MÜLKİYETİ SAĞLANMALI

Portföy mülkiyetinin sektörün kanayan yaralarından birisi olduğunun altını çizen Büyükçelebi, ''Acenteler, müşteri bilgilerine doğru girmiyor. Çünkü sigorta şirketlerine güvenmiyorlar. Herhangi bir fesih durumunda sigorta şirketi kendi müşterilerine başka kanallarla kendi direkt satış örgütleriyle ya da başka acentelere, devirle ele geçirmeye çalışabildikleri için müşteri bilgileri tam olarak girilmiyor. Müşteri bilgilerine doğru girmemek iki tane önemli problem getirir. Birincisi Sigorta şirketi bu müşterilere çapraz satış yapamaz. Bundan hem şirket, hem de acente kaybeder. Asıl önemli olanı hasar anında veya bir hizmet anında müşteriye ulaşma imkânının olmaması. Bu büyük bir problem” dedi.

'ÜNİVERSİTEDEN GELEN GENÇLERE İMKÂN GETİRMEK LAZIM'

Üniversitelerdeki sigortacılık ve bankacılık bölümünün birbirinden ayrılması gerektiğini savunan Büyükçelebi, ''Sadece sigortacılık bölümü olmalı. Müfredatın değişmesi lazım. Olabildiğince pratikle teoriğin bir arada verildiği eğitim şekline geçilmesi gerekiyor. Bununla ilgili Türkiye Sigorta Acenteleri Federasyonu (TÜSAF) olarak çalışmalarımız olmuştu. Marmara Üniversitesi ile bir stajyer programı yaptık. Üniversitelerin sigortacılık bölümünden mezun olan öğrenciler nerede staj yapıyorlar? Geri dönüşler nedir? Olumlu mudur? Olumsuz mudur? İyi insanlarla mı bu işleri yaptılar yoksa farklı sıkıntılar mı ortaya çıktı? Eğitim alabildiler mi? Alamadılar mı? Bunların tamamını elde etme imkânı bulabiliyoruz. Arkasından iş bulma imkânı söz konusu. Sektörün ciddi bir istihdam problemi var. Yani yetişmiş personel bulmakla, yetişmiş çalışan arkadaşımızda bulunmakta zorluk yaşıyorum. TSB'nin insan yetiştirip sigorta şirketlerine vermesi lazım'' diyerek sözlerini tamamladı.