SİGORTAMNEWS / BÜLTEN
İster ticari isterse amatör olarak yat sahibi olun, yaz sezonu bitti bitecek. Her alanda olduğu gibi yatların da kış sezonuna hazırlanması gerekiyor. Türk P&I Sigorta Teknik Yönetmeni Gizem Esi Gül, kış sezonuna girerken yatlarda yapılması gerekenleri kaleme aldı.
Gül’ün Türk P&I Sigorta’nın, Eylül sirkülerinde yer alan “Sezon Sonu İtibariyle Yatlarda Alınması Gereken Önlemler” başlıklı makalesi şöyle:
Yaz sezonu sona ererken, yatınızı soğuk havaların olumsuz etkilerine karşı korumak ve bir sonraki kullanıma hazır olmasını sağlamak için bazı önlemler alınması gerekmektedir. Bu yazımızda da dikkat edilmesi gereken bazı hususlardan bahsedeceğiz.
bu yıpratıcı etkilerden uzak olması bakımından avantajlıdır ancak soğuk bölgelerde don riski gibi bazı riskleri beraberinde getirir. Bunun için güvenli olan farklı farklı marina ve çekek yerleri bulunmaktadır.
Tekne İçi ve Dışı İçin Önlemler
Eğer yat denizde kışlayacaksa, deniz canlılarının büyümesini önlemek için gövdeye zehirli boya uygulanabilir. Küf ve mantar oluşumunu önlemek için yatın tüm alanlarında iyi bir havalandırma sağlanmalıdır. Yatın, dış etkenlerden korunması için bir örtü kullanılabilir.
İlk iş olarak, güverteler, gövde ve kabinler dahil olmak üzere yatın tüm iç ve dış kısımları tuzdan ve kirden arınması için temizlenmelidir. Branda örtüleri, döşemeler gibi tüm kumaşlar yıkanmalı ve kuru bir vaziyette kapalı bir alanda saklanmalıdır.
Yelkenli bir tekne ise ve yelkenler tekne üzerinde kalmayacaksa, yelkenler yıkanmaya gönderilip, havadar ve nemsiz bir alanda saklanmalıdır. Yelkenler kış boyunca tekne üzerinde kalacaksa rüzgar ve fırtınalardan korunması amacıyla gerekli önlemler alınmalıdır.
Aynı şekilde, tüm halat donanımları kontrol edilmeli ve mümkünse kapalı bir alanda saklanmalıdır. Gerekli onarımlar göz önünde bulundurulmalıdır. Makaralar ve vinçler, tuzdan ve kirden arındırılarak ve gerekli koruyucu önlemler alınarak saklanmalıdır.
Güverte üzerindeki su, atık su, mazot deposu kapakları kontrol edilmelidir. Lumbozların yalıtımını sağlayan lastiklerin su geçirmezliğinden emin olunmalıdır. Su depoları, hidrofor sistemleri boşaltılmalı, filtreler temizlenmelidir. Karada kışlama yapılıyorsa vanaların bakımı yapılmalıdır. Buzdolabı temizlenmeli ve hiçbir gıda maddesi bırakılmamalıdır. Mutfak gazı mutlaka kapatılmalıdır.
Tekne üzerindeki can yelekleri, işaret fişekleri, duman işaretleri ve yangın söndürücüler gibi tüm güvenlik ekipmanları kontrol edilmeli, son kullanma tarihi geçenler değiştirilmeli ve erişilebilir bir yerde saklanmalıdır. Yat karada kalacaksa, pervane temizliği yapılmalıdır. Teknede jenerator varsa yıllık bakımları yapılarak kışlamaya hazırlanmalıdır.
Motor Bakımı
Teknenizi kışa hazırlarken motor önemli bir yer tutmaktadır. Bunun için yıllık bakımlar kışlama öncesi yapılmalıdır. Motordan tuzlu suyu çıkarmak için tatlı su ile yıkanmalıdır. Motorun iç kısmında korozyonu önlemek için motor yağı ve yağ filtreleri değiştirilmelidir. Soğutma sistemi boşaltılıp, gerekirse antifriz eklenmelidir.
Yakıt ve Elektrik Sistemi
Yoğunlaşma olasılığını azaltmak açısından yakıt deposu dolu tutulmalıdır. Yakıt deposu tam dolu olmadığı zaman, su yakıtın altında birikerek istenmeyen mikroorganizmalar çoğalabilir. Eğer teknede klima sistemi varsa, deniz suyu vanaları ve filtresi kontrol edilmelidir.
Bunların yanı sıra; soğuk aylarda donma ve hasarı önlemek adına tüm tatlı su tankları, su ısıtıcıları ve su hatları boşaltılmalıdır.
Son olarak, yapılan bakım işlemlerini kaydetmek için seyir defteri güncellenmeli ve yat sigorta poliçesine de not edilmek üzere, yat üzerindeki tüm eşyaların envanteri oluşturulmalıdır.
Bu önlemleri almak; yatınızın mevcut kondüsyonunu korumanıza ve kış sezonunda oluşabilecek olası hasarları önlemenize yardımcı olacaktır. Böylece havalar ısınmaya başladığında yatınız kullanıma hazır halde olacaktır.