Sigorta Gündemi

Sigorta sektörünün yapması gerekenleri sıraladı

TOBB SEİK Başkanı Ahmet Nedim Erdem ile 3. Uluslararası Sigortacılık Fuar ve Kongresi ile eksperlik mesleğini konuştuk.

Medya sponsorları arasında yer aldığımız 3. Uluslararası Sigortacılık Fuar ve Kongresi’nde gerçekleştirdiğimiz röportajları yayınlamaya devam ediyoruz. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Sigorta Eksperleri İcra Komitesi (TOBB SEİK) Başkanı Ahmet Nedim Erdem, Genel Koordinatörümüz Sevil Gümrükcü’ye önemli açıklamalarda bulundu.

 Konuşmasına fuarı değerlendirerek başlayan Erdem, “Sigorta kurumlarının toplumla iç içe geçmesi, halkımızın sigorta kurumlarıyla iletişime geçmesi, onlarla ilişki geliştirmesi, onların kendini tanıtıyor olması gibi birçok şeyi de beraberinde getirecekti. Ancak fuarda arzu edilen ölçüde dışarıdan bir katılım olmadı. Ama bu hafta içi olmasından kaynaklanmış olabilir. Dışarıdan yeteri kadar transfer sağlanamamış olur gibi nedenler de düşünülebilir. Yani buraya çok daha fazla şey katılması lazım. Dışarıdan halkınızın katılması lazım ki buradaki fuarın asıl amacı da sigorta sektörünün tanıtılıyor olmasıydı.  Bu yine bu sefer de sağlanamadı diye düşünüyorum. Ama bunun bir dahaki organizasyonlarda bunun gerçekten sağlanması gerekiyor” dedi.

Erdem, Gümrükcü’nün “Türkiye'de eksperlikle ilgili gelişmeler neler? Teknolojik ya da fiziksel olarak mesleğiniz nasıl evriliyor?” şeklindeki sorusunu şöyle yanıtladı:

“Öncelikle bir kere mesleğin bir yol haritasını çıkardık. Eylem planını oluşturduk. Yani meslekteki en makro sorundan en mikro soruna kadar hepsini belirledik. Bunların nasıl çözümlenebileceğini ortaya koyduk ve bunları vadelendirdik. Takdir edersiniz ki sınırlı bir zaman ve sınırlı bir insan kaynağıyla beraber çalışıyoruz. Bununla beraber de bir tarafta kamu ile çalışıyoruz, bir tarafta Sigorta Şirketleri Birliği ile çalışıyoruz ve bunlarla ortak olan birlikte geliştirmemiz gereken de konular var. Ama bir taraftan da biz temel sorunlarımızı kendimizin çözebileceğimiz sorunları da öne çekmiş bulunuyoruz. Bunlardan bir tanesi ekspertizin tanımıydı. Ekspertizin tanımını yaptık, SEDDK'nın da katıldığı, tüm çalışma gruplarımızın, derneklerimizin bir araya geldiği çalıştaylarla bunu belirlemiş olduk. Bunu da SEDDK'ya sunduktan sonra bunu da yayınlamış olacağız.”

“Bununla beraber uzaktan ekspertizin temel ilkeleri de bununla beraber geliyor” vurgusu yapan Erdem, şunları söyledi: “Bir diğer sorun zorunlu sigortalarda eksperlerin atama sorunuydu. Şu an atama algoritmasını oluşturmaya çalışıyoruz. Atama kurallarını belirlemeye çalışıyoruz. Bununla beraber hazırlanacak mevzuatla birlikte eksperler zorunlu sigortalarda akıllı atama sistemi dediğimiz sıralı atama sisteminde atanacaklar ve bu eksperler açısından çok önemli bir adım olmuş olacak. Dolayısıyla bundan sonraki süreçte eksperlerin iş bağımlılığı ve kaygısı önemli ölçüde giderilip eksperlerin tarafsızlığını, ekonomik bağımsızlıkla da perçinlemiş olacağız.”

RÖPORTAJIN TAMAMI INSTAGRAM SAYFAMIZDA…