Sigorta Gündemi

Sigortacılıkta devrim niteliğinde düzenlemeler

SEDDK Başkanı Mehmet Akif Eroğlu, NTV’de yayınlanan Bakış programında sigortacılığa yönelik çok önemli açıklamalar yaptı.

Gazeteci Noyan Doğan’ın NTV’de sunduğu Bakış programının konukları Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Başkanı Mehmet Akif Eroğlu ve DASK’ın da bağlı olduğu Türk Reasürans Genel Müdürü Selva Eren oldu. Türkiye Sigorta Birliği’nin katkılarıyla yayınlanan program depremin büyük bir yıkıma neden olduğu Hatay’dan canlı olarak ekranlara geldi.

ACENTELERİMİZLE KONUŞUYORUZ

“Deprem yaşandığı illeri ve ilçeleri geziyoruz” diyen Eroğlu “Asrın felaketi olarak nitelendirdiğimiz deprem maalesef büyük bir hasar vermiş durumda. Bunun çok önemli bir tarafı da sigortacılık. SEDDK olarak deprem olur olmaz ilk yaptığımız iş, sigortalılarımızın teminatını uzatmak oldu. Sigorta konusunda herhangi bir sıkıntı yaşamasın diye sigortalılarımızın tüm teminatını Mayıs ayına kadar uzattık. Bireysel poliçelerde otomatik yenileme yaptık. Acentelerimizle ve eksperlerimizle bir araya geldik. Sigortalılarımızı mağdur etmeme adına tüm tedbirlerimizi aldık. Tahsilat yapılamayacağı için poliçeler iptal olmasın diye kural koyduk. Yine yenilemelerde gecikme cezasını kaldırdık. Trafik branşında 6 taksidi zorunlu kıldık. Özetle amacımız sigortalığımızı korumak ve onların sigortasız kalmalarını önlemekti. İlk tedbirlerimiz böyleydi. Şimdi de sahaya geldik ve o tedbirlerin sonuçlarını kontrol ediyoruz. Acentelerimizle konuşuyoruz. Sigortalılarımızın yaşadığı mağduriyet var mı bunlara bakıyoruz” şeklinde açıklama yaptı.ÖDEMELER HIZLI BİR ŞEKİLDE YAPILACAK

Eroğlu, “Çok ciddi iki konu var. Devletimiz bu bölgeleri ayağa kaldırmak için çok gayret gösteriyor. Biz de acentelerimizi tekrar bu bölgeye çağırma çabasındayız. Çünkü birçok acentemiz deprem bölgesinin dışına çıktı. Konteyner ihtiyaçlarını gidermek ve teknik destek için valiliklerle görüşüyoruz. Amacımız acentelerimizi tekrar bölgelerine almak ve sigorta faaliyetlerini buradan devam ettirmek. Diğer ciddi konu da sigortalılarımızın zararını hemen karşılamak. Özellikle DASK ödemelerine hızlı başladı. Deprem bölgesinde 5.3 milyon sigorta poliçesi var. Bunun 4 milyonu hayat sigortası, kalanı diğer sigorta branşlarından oluşuyor. Sektörümüzün bu bölgeye verdiği teminat toplam 1.6 trilyon Türk lirası. Bunun 800 milyon lirası konservasyonda. Yani sektörümüzün üzerinde tuttuğu risk. Günün sonunda şirketlerimize 3 milyar liralık bir hasar kalıyor. Şimdi amacımız eksper faaliyetlerini hızlandırıp bu rakamı hızlı bir şekilde ödetmek” dedi.

PAZARTESİ AÇIKLAMA YAPILACAK

DASK’ın ödemeleriyle ilgili bilgi veren Eren “Bölgede DASK sigortalık oranı yüzde 50 civarında. Şu ana kadar almış olduğumuz hasar ihbarları 347 bini buldu. Bunun 83 bin adedi hafif hasarlı. 15 bin adet tamamen yıkılmış hasar ihbarımız oldu. Bunun 9 bin 300 adedini ödedik. Yıkılmış binalarda ödeme oranımız yüzde 80'e yaklaşıyor. Orta hasarlı binalarda da ödemelerimiz hızla devam ediyor. Ağır hasarlarda ise çevre ve şehircilik bakanlığı ile vatandaşımız arasında bir bekleme süresi var. Hafif hasarlarda adedimiz yüksek ve Pazartesi günü yapacağımız bir açıklama ile bu hasarlarımızı da hızlı bir şekilde ödemeye başlayacağız. Hafif hasarlı komut ödemeleri için tapu bilgisi, binanın hasar durumu ve nüfus bilgilerinin DASK'ın sistemine yüklenmesi gerekiyor. Bu bilgiler bize ulaştıktan sonra 72 saat içerisinde ödemelerimizi gerçekleştireceğiz” diye konuştu.

SİGORTANIN NE KADAR ÖNEMLİ OLDUĞU ANLAŞILIYOR

DASK dışındaki sigorta branşlarının ödemeleri için 37 milyar liralık bir karşılık ayrıldığını belirten Eroğlu, “Toplamda 76 liralık hasar bekliyoruz. 37 milyar liranın 1 milyar lirasını ödedik, 36 milyar lira için teminat ayırdık. 37 milyarın 1.5 milyarı kasko, 30 milyar lirası yangın, 12 milyarı konut, kalanlar da diğer sigorta branşları ile ilgili. Bölgede DASK dışında sigortalılık oranı çok düşük. Bölge için sigortalılık rakamının 1.6 trilyon lira olduğunu söylemiştik. Fakat baktığınızda toplamda 76 milyar lira hasar ödeyeceğiz. Adıyaman, Elazığ ve Kilis'te sigortalık oranı yüzde 3'lerde. Sigortanın ne kadar önemli olduğu anlaşılıyor.
Tüm paydaşlar olarak bu depremden bir ders çıkararak, devrim niteliğinde düzenlemeler yapmamız lazım” dedi.

Programın tamamını izlemek için lütfen tıklayınız.