Sigorta Gündemi

SigortamNews özel röportajında InsurTech konuşuldu

InsurTech Hub Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Acer ve InsurTech Hub Program Lideri Ebru Sakine Şevli SigortamNews’e özel açıklama yaptı.

Röportaj: Hasan Burak Karadeniz

SigortamNews özel konu ve konuklarla röportajlarına devam ediyor… Sigortanın İngilizce karşılığı olan ‘Insure’ ile teknolojinin İngilizce karşılığı ‘technology’ kelimelerinden türetilen Insurtech ne anlam ifade ediyor? Sigorta sektöründe insurtech yeri nedir? Insurtech konusu Türkiye pazarında nasıl bir etkiye sahip? Insurtechler, Türkiye pazarında nasıl bir etkiye sahip olacak? Türkiye’deki girişimcilerinin küresel pazardaki potansiyeli nedir?

İşte, tüm bu soruları, ‘insurtech’ denilince ilk akla gelen isimler olan InsurTech Hub Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Acer ve InsurTech Hub Program Lideri Ebru Sakine Şevli’ye yönelttik.

Acer ve Şevli, “Insurtech konusu Türkiye pazarında nasıl bir etkiye sahip?” şeklindeki ilk sorumuzu şöyle yanıtladı: 

“Ülkemizdeki birçok sigorta şirketi, kendi içlerinde yapay zekâ teknolojilerine yatırım yapmaya, blok zinciri teknolojisini geliştirmeye ve IOT teknolojilerini birleştirmeye başladı. Türkiye’de sürücüsüz araçlar çok hızlı bir şekilde yaygınlaşıyor. Sağlık alanı, pandemiyle beraber gelişince bu alandaki teknoloji de çok hızlandı.”

“Dolayısıyla üç yıl önce çıktığımız yolda bu sene nerdeyse bütün sigorta şirketleri ilerleyebildiği kadar ilerlemeye çalışıyor. Önümüzdeki 3-5 yılın projeksiyonuna baktığımızda da sigorta şirketlerinin gelişiminin baş döndürücü olacağını rahatlıkla söyleyebiliriz.”

“Büyük sigorta şirketleri, insurtech startup’larına yatırım yapmak için belirli fonlar kuruyorlar. Bir start-up fikir aşamasında ürünü geliştirmiş, Türkiye’de büyümek istiyorsa veya Türkiye’de büyümüş ama globalleşmek istiyorsa tüm bu alanlarda kendilerine yardımcı olmak için Insurtech Hub var gücüyle çalışmaktadır. Çünkü Insurtech Hub’ın kuruluş amacı tamamıyla budur.

İlk sorumuzu biraz değiştirerek “Insurtechler, Türkiye pazarında nasıl bir etkiye sahip olacak?” diye sorduk Acer ve Şevli’ye...

“Insurtechlerin gelişmesini sağlayabilecek en önemli kişiler sigorta sektörü paydaşları ve çalışanlarıdır. Sektörün eksiklerini birinci elden deneyimleyerek çözüm önerileri getirebilir ya da bu çözüme fikir liderliği yapabilirler” şeklinde cevap veren Acer ve Şevli, şöyle devam etti:

“Yapay zekâ, blok zinciri gibi teknolojilerin kullanımı geliştikçe, ünlü insurtech yazarı Rob Galbraith’in kitabında yazdığı şekilde bilinen sigortacılığın sonuna gelinecek.”

“Dijital dönüşüm farkındalığının sürdürülmesi adına sigorta sektörü paydaşlarının teknoloji şirketleriyle daha fazla iş birliği yapmaları, Insurtech start-up ekosistemini daha büyük bir hale getirecektir. Insurtech alanının gelişmesi demek hayatın her alanında riskleri engelleyen, risksiz yaşamı vadeden ve riskin oluşmamasını sağlayan teknolojilerin gelişmesi demektir. Sigortacılık bilincinin artması ve dijitalleşmesi ile paralel olarak sigortacılığın yaygınlaşmasını sağlayan çalışmalar da yürütülecektir. ‘Sigorta bir lüks değil, ihtiyaçtır’ farkındalığını arttıran her türlü hizmetler Insurtech ile gelişecek, kolaylaşacak ve insanlığın hizmetine sunulacaktır.”

“Insurtech Hub Türkiye, YTÜ Yıldız Teknopark bünyesinde sigorta sektörünün gelişimi için teknoloji ve inovasyon çalışmaları gerçekleştiriyor. Insurtech Hub; sigorta şirketleri, eksperler, acenteler, brokerler, bankalar, hastaneler, üniversiteler, start-uplar, teknoloji şirketleri, yatırımcılar gibi sigorta sektörünün önemli paydaşlarının yer aldığı bir ekosistemde, kısaca sigortanın olduğu her yere bir inovasyon, bir teknoloji sunuyor. Insurtech start-up’larının keşfedilmesine, geliştirilmesine, büyütülmesine ve globalleşmesine katkı sağlayarak sigorta sektörünün kullanımına sunulması Insurtech Hub’ın ana faaliyet alanıdır.”

Türkiye’de ınsurtech durumu bu şekilde... Peki, bizim yani Türkiye’deki girişimcilerin küresel pazardaki potansiyelleri ne durumda? Bu sorumuzda “Küresel ölçekte yükselişteyiz” vurgusu yapan Acer ve Şevli şunları söyledi:

“Insurtech alanında en iyi oyuncular ve pazar taleplerini ele aldığımızda sigorta teknolojileri için sektör büyüme tahmini yapmak oldukça güç bir hâl aldı. Yerel sektörü analiz ettiğimizde şunu açıkça görebiliyoruz: Sektörde dijitalleşmede yaşanan bu rekabet ortamı, küresel dijital sigortacılık ortalamasında git gide yükselişe geçmemizi sağlıyor. Sigorta sektöründeki teknolojilerin kullanım alanları konusunda, sektörel alanlar ve teknolojiler git gide arttı.”

“Örneğin; Çoğu dijital sigorta şirketi, tüm dijital sigorta araçları ve uygulamaları için barındırma, destek ve kaynaklar sağlayan SaaS tabanlı bir çözüm kullanır. Önceki senelerde InsurTech ve sigortacılık, ‘yaratıcı sigortacı yetkinlikleri’ olarak indirgenebilirdi. Fakat bu sene olağan dışı haller dolayısıyla, öncelikle üzerinde durulması gereken konular ‘krize dayanıklılık süreçleri ve gelişmiş dijital deneyim’ gibi sürecin işleyişini müşteriye kolaylaştıracak maddeler öncelik oldu.”

“Türkiye’nin sigorta sektöründeki yerini dünyaya göstermek amacıyla New York şubemizi açtık. Yapay zekâdan IoT’ye kadar birçok kullanım alanı ile sigorta sektöründe dijitalleşme sağlayan her bir teknoloji şirketini geliştirme ve büyütme amacı ile ilerliyoruz. Örneğin Depremi 3 dakika önce haber veren bir teknolojinin risk önleyici faaliyetinin ne kadar önemli olduğunu bir düşünün.”

“Ayrıca belirtmek isteriz ki ARAS Grup tarafından organize edilen Türkiye’nin ilk Uluslararası Sigortacılık Fuarı’nın ikincisi 2023 Mart ayında Antalya Belek’te yapılacak. SEDDK, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türkiye Sigorta Birliği, ANSAD ve Antalya Ticaret ve Sanayi Odası iş birliğinde gerçekleştirilecek. Kongreye 30 farklı ülkeden yüzde 70’i üst düzey yönetici ve karar verici 5 binden fazla katılımcı iştirak edecek. Sigorta Sektörümüzün birbirinden kıymetli duayenlerinin juri üyesi olarak yer aldığı, Insurtech Ödül Töreni ise Insurtech Hub tarafından düzenlenecek.”

“9-11 Mart 2023’te Türkiye’nin en büyük sektör buluşmasında, sigorta sektörümüz ile görüşmek için sabırsızlanıyoruz.”

“InsurTech konusunda trendleri keşfetmek için, Sigortacıların global sigorta teknolojisi dünyasında müşteri ilişkilerini geliştirmelerine yönelik bir haber bülteni olan "The Future is Now" Linkedin Haber Bültenimize hemen abone olup 15 günde bir insurtech dünyası hakkında yeni bir haber alabilirsiniz.”

“Linkedin Haber Bülteni linki: https://www.linkedin.com/newsletters/the-future-is-now-7010966605505400833/

“Gelecek, bugünden hazırlananlara aittir” özdeyişiyle röportajı noktalayan Acer ve Şevli, SİGORTAMNEWS okuyucularına en içten saygı ve sevgilerini sunduklarını da paylaşmamızı istediler. Biz de onların selamını size iletiyor, Acer ve Şevli’ye teşekkür ediyoruz.