NTV’de Gazeteci Noyan Doğan’ın sunumuyla canlı yayınlanan ‘Bakış’ programına katılan Günal, TARSİM’in deprem bölgesine yönelik sürdürdüğü çalışmalar ve bu kapsamda üretici ile yetiştiricilere ödenen tazminatlar hakkında bilgilendirmelerde bulundu.
Aynı gün sabah Kahramanmaraş, ilerleyen saatlerde ise Adıyaman’da ziyaretlerde bulunduklarını ve sonrasında ise Gaziantep’e geçtiklerini ifade eden Günal’ın programdaki açıklamalarından öne çıkan satırbaşları şu şekilde;
“Türkiye olarak büyük bir afet yaşadık. 6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen, merkez üssünün yanı sıra Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa ve Elazığ’da etkili olan depremler hepimizi derinden üzdü. Bu depremlerde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz. Tüm vatandaşlarımıza ve ülkemize geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Bölgedeki çalışmalar canla başla devam ederken, bir yandan artçı sarsıntılar da devam ediyor. TARSİM olarak aynı acıların yaşanmaması en büyük temennimiz.”
“Depremin hemen akabinde, deprem bölgelerine ziyaret gerçekleştirdik. Sahada birebir gözlemlerde bulunduk. Bölge müdürlüğü çalışanlarımızla, eksperlerle ve üreticilerle görüştük. Bu süreçte, Şanlıurfa, Malatya ve Adana Bölge Müdürlüklerimiz, çalışmalarını herhangi bir aksama olmadan, kesintisiz bir şekilde sürdürdü. Hasar tespit çalışmalarına ve risk inceleme işlemlerine bizzat katılım sağlandı.”
“Deprem bölgesinde büyükbaş ve küçükbaş hayvan ve bitkisel ürün yetiştiriciliği yapılıyor. Bitkisel üretimde, tarım sigortası anlamında da kritik öneme sahip olan buğday, kayısı, pamuk, limon, narenciye ve mandalina öne çıkıyor. Bitkisel ürün sigortalarında Türkiye ortalaması yüzde 22 civarında. Deprem bölgesindeki sigortalılık durumuna baktığımızda, Osmaniye’de yüzde 29, Adıyaman’da yüzde 20 ve Adana’da yüzde 26 civarında olduğunu görüyoruz.”
İHBARLAR 5 BİNİ BULDU
“TARSİM olarak depremin ilk gününden itibaren hasar ihbarları almaya başladık ve ihbar adedimiz şu an itibarıyla 5 bini buldu. İhbarlarda ağırlıklı olarak, büyükbaş, küçükbaş, arıcılık ve özellikle Malatya’da kümes hayvanları branşları ile sera sigortası branşlarında ihbarlar aldık. İhbar alınan illerde sırasıyla, Malatya, Kahramanmaraş, Gaziantep, Hatay, Adıyaman ve Şanlıurfa öne çıkıyor. Alınan hasar ihbarlarını takiben sahada hasar tespit çalışmalarına hızla başlandı. Bu çalışmalarda 97 eksper görev aldı. 4 Bin 409 adet dosyanın işlemi tamamlandı. 727 adet dosyanın işlemi de devam ediyor. Deprem kaynaklı olarak; 600 bin 683 adet büyükbaş, küçükbaş, kanatlı hayvanda ve kovanda, 124 dekar alanda hasar meydana geldi.”
948 DOSYA 11 MİLYON TL ÖDEME
Büyükbaş ve küçükbaş hayvan hayat sigortaları branşlarında, Diyarbakır, Kahramanmaraş, Gaziantep, Adıyaman, Hatay, Malatya, Kilis ve Şanlıurfa’da 921 adet hasar dosyasının işlemleri tamamlanmış olup; üreticilere 5 milyon TL hasar ödemesi gerçekleştirildi. Kümes hayvanları hayat sigortası branşında, Malatya’da 17 adet hasar dosyasının işlemleri tamamlanmış olup; üreticilere 4.4 milyon TL hasar ödemesi gerçekleştirildi. Sera Sigortası branşında ise, Hatay ve Kahramanmaraş’taki 7 adet hasar dosyasının işlemleri tamamlanmış olup; 1.5 milyon TL hasar ödemesi gerçekleştirildi. Bu şekilde sigortalılarımıza 948 dosya için 11 milyon TL hasar ödemesi gerçekleştirmiş olduk.”