Trafik kazalarında tazminat ödemelerinde engellik raporu çok önem arz ediyor. Konunun uzmanı Opr.Dr Serdar Şirazi, engellilik değerlendirmesi ile ilgili mevcut durumlarda bazı aksaklıkların olduğunu söylüyor.
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı olan Şirazi, aynı zamanda Hukukçu ve Arabulucu,.. Şirazi ayrıca işyeri hekimi, Takım Doktoru ve Tahkim bilirkişiliği de yapıyor. Kısacası konunun tam anlamıyla uzmanı.
Sigorta Tahkim Komisyonu ve Sigorta Tatbikatçıları Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği “Trafik Kazalarından Kaynaklanan Bedensel Zararlarda Maluliyet Raporlarına İlişkin Usul ve Esaslar” konulu sempozyuma konuşmacı olarak katılan Şirazi, “Engellilik değerlendirmesi ile ilgili mevcut durumlarda bazı aksaklıklar söz konusu. Mesela sağlık kurulu raporlarının alındığı yer… Hangi sağlık kurulu raporunun mevzuatta yer aldığı veya almadığı konusunda çelişkiler var” dedi.
İŞLEYİŞ AKSATILIYOR
“Raporlar arasındaki çelişkinin nedenleri tartışılıyor” diyen Şirazi, “Sonuçta engellilik değerlendirmesinde mevzuatın tanımladığı bir yol var. Bu yoldan ilerlenmesi gerekirken, mütalaa raporlarıyla süreç başlatılıyor. Bu da işleyişi biraz aksatıyor. İhtilaflar çıkıyor ve bu yüzden mağdur olanlar, gerçekten mağduriyetlerini gideremiyorlar. Ve hatta daha fazla mağdur olma durumunda kalıyorlar. Dolayısıyla bu işin mevzuata uygun yapılması gerekiyor” şeklinde konuştu.
YAPILMASI GEREKEN KURALLARA UYMAK
Sigorta şirketleri açısından da artan bir maliyet olduğuna dikkat çeken Şirazi, şunları söyledi: “Kazazedelerin tazminatlarını çok uzun süre sonra almaları da ayrı bir mağduriyet yaratıyor. İki tarafın da sıkıntı yaşadığı bir durum söz konusu. Aslında bizim mevcut yönetmeliğimiz, çok güzel düzenlemelerde bulunmuş. Yönetmelikte hangi hastanelerin yetkili olduğu, hangi sağlık kurulu raporunun nasıl temin edeceği gayet güzel düzenlenmiş. Bu raporlarla sürecin başlaması ve kısa sürede sonlanması mümkün. Bu raporlarla süreç başlamayınca o zaman itirazlar geliyor ve süreç gerçekten uzun yılları alıyor. Mağdurlar yıllar sonra mağduriyetlerini gidere biliyorlar. ‘Geç gelen adalet, adalet değildir’ söyleminden de bunu anlayabiliyoruz. Yapılması gereken şey şu anki hukuk sisteminde belirlenen kuralları uygulamak.”
Haberin videosunu izlemek için lütfen TIKLAYINIZ...