Sigorta Gündemi

‘Yüzyılın Kasırgası’ yıktı art arda sigorta açıklaması geldi

Fitch Ratings: 50 milyar dolara kadar sigortalı kaybı. S&P Global: 2024 yılının felaket bütçelerini tamamen tüketebilir

DERLEME: Hasan Burak Karadeniz / SİGORTAMNEWS

ABD menşeli derecelendirme kuruluşu Fitch'ten yapılan açıklamada, "Milton Kasırgası’nın sigortalı kayıplarının 30 milyar ila 50 milyar dolar arasında olacağını tahmin ediyoruz. Bu, Ian Kasırgası'nın 2022'de benzer bir yolu tahrip etmesinden ve 60 milyar dolarlık kayba neden olmasından bu yana en büyük sigortalı kayıp olacak" denildi.

Açıklamada, sigorta şirketlerinin önemli miktarda kaybı reasürans piyasasına kaydıracağı belirtildi. Milton Kasırgası'nın 2024'te küresel sigortalı kayıpları 100 milyar doların üzerine çıkaracağı kaydedilen açıklamada, kayıpların bu eşiği aştığı beşinci ardışık yıl olacağına dikkat çekildi.

S&P GLOBAL: 2024 YILI FELAKET BÜTÇELERİNİ TAMAMEN TÜKETEBİLİR

ABD’nin bir diğer derecelendirme kuruluşu S&P Global'in raporuna göre ise Milton Kasırgası'nın yol açtığı zararlar, Amerikan sigorta şirketlerinin 2024 yılı felaket bütçelerini tamamen tüketebilir.

Kurum, ABD'nin Florida eyaletindeki sigorta şirketlerinin gayrimenkul işlerine ilişkin risklerinin toplam sigorta işlerinin yüzde 33'ünden az olduğunu varsaydığını söyledi.

Ev sahipleri için hem fırtına teminatı hem de genel mülk sigortası sağlayan Citizens Property Insurance Corporation, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, 2023 yılında yazılan primlere göre Florida'nın en büyük ev sahibi sigortacısı olduğunu söyledi.

Son beş yılda Citizens'ın Florida'nın kişisel mülk sigortası pazarındaki pazar payı, 2019'daki yüzde 5.2'den 2023'te yüzde 18.6'ya yükselerek önemli ölçüde arttı. Bu artış Citizens'ı, ABD'nin en büyük 10. konut sigorta şirketi haline getirdi.

REUTERS: ULUSAL SİGORTACILAR TARAFINDAN DIŞLANIYOR

ABD haber ajansı Reuters’ın geçtiği haberde de “Milton Kasırga, Florida'nın sorunlu mülk sigortası piyasasını altüst etmekle tehdit ediyor. Potansiyel olarak fiyatları yükseltiyor ve ülkedeki en yüksek sigorta maliyetlerine sahip fırtınaya eğilimli bir bölgedeki kapsamı tehdit ediyor” denildi.

Reuters’ın haberinde ayrıca “Analistlerin 60 ila 100 milyar dolar arasında sigortalı kayba neden olabileceğini tahmin ettiği devasa fırtına, ulusal sigortacılar tarafından dışlanan bir eyalete doğru ilerliyor ve sakinleri ticari sağlayıcıların düzenli olarak tazminat ödemediği veya ödemeyi reddettiği bir pazarda kapsam aramaya bırakıyor” vurgusu yapıldı.

Açıklamada, "Birçok birincil sigortacının yılın ilk yarısındaki felaket kayıplarına dayanarak 2024 felaket bütçelerine çoktan yaklaştığı göz önüne alındığında, Milton Kasırgası'nın neden olduğu potansiyel kayıpların, şu ana kadarki diğer hava kaynaklı kayıplarla birleşince 2024 felaket bütçelerinin tamamen tükenebileceğine inanıyoruz" denildi.

ABD’nin 50 eyalet arasında 170 bin 310 kilometre kare yüzölçümüyle 22. sırada yer alan Florida’da doğal afetlerde eğer hasar su sebebiyle yaşanmışsa zarar yerel hükümet tarafından karşılanıyor. Rüzgâr sebebiyle yaşanılan zararları ise özel sigorta şirketleri karşılıyor.

Milton Kasırgası, 9 Ekim Çarşamba gecesi Florida'nın Körfez Kıyısı'na saatte 233 kilometre hızla esen 3. kategori bir fırtına olarak çarptı. Florida'nın sahil şehirlerinden Sarasota yakınlarına ulaştığında evleri ve binaları anında yok etti. En az 125 ev ciddi hasar aldı. Bir buçuk milyona yakın ev ve iş yeri elektriksiz kalırken, bölge sakinleri tahliye edildi. Florida'da 16 kişi kasırga nedeniyle hayatını kaybetti.