Sigorta Gündemi

‘ZAS ve ihtiyari teminat hakkında doğru bilgilendirme şart’

‘Zorunlu Deprem Sigortası’nın Zorunlu Afet Sigortası’na Dönüşümü’ İzmir Ticaret Odası’nın toplantısında masaya yatırıldı

SİGORTAMNEWS / DERLEME

Maher Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkan Yardımcısı Ahmet Yaşar, 11 Eylül 2024 Çarşamba günü İzmir Ticaret Odası tarafından düzenlenen ‘Zorunlu Deprem Sigortası’nın Zorunlu Afet Sigortası’na Dönüşümü’ (ZAS) toplantısına katıldı.

DASK Koordinatörü Erdal Turgut, DASK Genel Sekreteri Serpil Günal, TSB Genel Sekreter Yardımcısı Atilla Oksay, TOBB Sigorta Acenteleri İcra Komitesi Başkanı Levent Korkut, TOBB Sigorta Eksperleri İcra Komitesi Başkanı Ahmet Nedim Erdem ve TSB Bölüm Yöneticisi Simge Bağcı'nın da katıldığı toplantıda ZAS’a geçiş süreçleri değerlendirildi.

Zorunlu Afet Sigortası’na geçiş süreci ve diğer önemli gündem maddelerinin değerlendirildiği toplantıda, moderatörlüğü TOBB Sigortacılık Müdürü Mevlüt Söylemez üstlendi.

İzmir ve bölge acentelerinin yoğun katılımı ile gerçekleşen toplantıda TSB Başkan Yardımcısı Ahmet Yaşar, TSB ve sigorta şirketlerinin ZAS'a geçiş sürecine ilişkin bakışını paylaşarak, sürecin başarılı bir şekilde hayata geçmesi için acentelerin gerek ZAS, gerekse ihtiyari teminata ilişkin doğru bilgilendirme yapmasının önemini vurguladı.

ZAS TÜM AFETLERİ KAPSAMALI

Yaşar daha önce de ZAS hakkında benze açıklamalar yapmıştı. Haziran ayında bir TV yayınına katılan Yaşar şunları söylemişti:

"Gölcük ve Marmara depremlerinden sonra, DASK konusu gündemimize gelmişti ve yapılan yasal düzenlemelerle 2000 yılından bu yana da hayatımızda. Orada önce deprem sigortası zorunlu olarak uygulanmaya başladı. Her ne kadar kurumunun adı Doğal Afet Sigortaları olsa da bugüne kadar deprem sigortasına ve binalar için teminat sağlamaya bağlı kaldılar. Şimdi tabii mesela Karadeniz Bölgesi başta olmak üzere zaman zaman birtakım şikayetler geliyor.”

“Orada sel riski daha büyük deprem riskine göre. Dolayısıyla ‘Biz bu zorunlu sigortayı yaptırıyoruz ama evimizi sel bastığında ihtiyari konut sigortamız yoksa biz bu zararımızı karşılayamıyoruz’ deniyor. Bu durumları ve artan doğal afetleri de dikkate alarak DASK’ın Zorunlu Afet Sigortası’na yani ZAS’a dönüşümü konusunda birtakım çalışmalar başlatılmıştı. Bu çalışmalar henüz tamamlanmış değil. Yani ikincil mevzuatı düzenlenmiş değil. Aynı zamanda bu düzenlemeler yapıldıktan ve kanun çıktıktan sonra da sigorta şirketlerinin de buna göre pozisyon alması lazım."

----
Maher Holding Sigorta Grubu Başkanı ve TSB Başkan Yardımcısı Ahmet Yaşar, İzmir Ticaret Odası tarafından düzenlenen ‘Zorunlu Deprem Sigortası’nın Zorunlu Afet Sigortası’na Dönüşümü’ konulu toplantıya katıldı.

Toplantıya, DASK Koordinatörü Sayın Erdal Turgut ve DASK Genel Sekreteri Sayın Serpil Günal’ın yanı sıra, TOBB Sigorta Acenteleri İcra Komitesi Başkanı Sayın Levent Korkut ve TOBB Sigorta Eksperleri İcra Komitesi Başkanı Sayın Ahmet Nedim Erdem de katıldı.