‘Deprem Dede’ merhum Prof.Dr. Ahmet Mete Işıkara hocamız yıllarca “Depremle yaşamayı öğrenmeliyiz” demişti.
Yaşı benimkine eşit olanlar hatırlayacaktır, merhum hocamız 1999 Gölcük depremi sonrasında toplumu bilinçlendirme konusunda çalışmalar yapmış, ak saçları ve tonton görüntüsüyle gönlümüzde yer etmişti.
“Depremle yaşamayı öğrenmeliyiz” cümlesi öylesine söylenmiş bir söz değil. Yıllar geçtikçe, her birimiz depremle yaşamayı öğrenmedik mi? Aslında doğru soru “Depremle yaşamayı öğrenebildik mi?” olmalı.
Şahsen ben “İstanbul’da deprem riski artarsa memleketime (Rize) giderim” diye düşünüyordum. Her ne kadar Rize’de sel ve heyelan riski olsa da uygun bir arazide ev yapınca bu riskten korunabilirdim.
Geçtiğimiz hafta sonu Rize’de ve Malatya’da deprem oldu. Neyse ki her iki deprem de üzücü bir durum meydana getirmedi. Sadece Rize’deki deprem benim hayallerimi yıktı. Depremden korunmak için Rize’ye gitsem bile rahat olamayacağım.
Deprem riskinin olmadığı yerlere giderek depremle yaşamayı öğrenmeye çalışan ben ve benim gibilerin artık sağlam yeri kalmadı gibi duruyor. Demek ki depremle yaşamayı, depremden kaçarak öğrenemeyeceğiz.
Peki ne yapacağız?
Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek yok. Deprem riski bizden daha fazla olan Japonya ne yaptıysa biz de onu yapacağız. Yani, zemine uygun binalar yapıp, sağlam binalarda oturacağız
Sağlam binalar için de sigortaya her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var. Sakın, sigorta ürünü reklamı yaptığımı düşünmeyin. Sadece durum tespiti yapmaya çalışıyorum.
Etrafımızda parasını peşin peşin ödediği halde müteahhitzede olan tanıdığınız yok mu? Tanıdığınız yoksa bile hemen hemen her hafta medyaya düşen ilgili haberlere rastlamışsınızdır. İnsanlar, “Sağlam bir ev hayaliyle yıllarca para biriktirdim. Ancak paralarımı müteahhide kaptırdım” veya “Daha sağlam binada oturabilmek için evimi kentsel dönüşüme verdim. Anlaştığımız müteahhit iflas edince açıkta kaldık” diye yakınıyor.
İşte bunun çözümü bina tamamlama sigortası. Doğru teminatla düzenlenmiş bir bina tamamlama sigortasıyla ne biriktirdiğiniz paranızı müteahhide kaptırırsınız ne de evinizden olursunuz. Anlaşma yaptığınız sigorta şirketi mutlaka mağduriyetinizi giderir.
“Japonya’nın yaptığı gibi” dedim. Bakınız, Japonya hükümeti, 2023’ten bu yana yabancı ülkelerin ödemelerini yapmaması durumunda, 2025 yılında Batı Japonya'da düzenlenecek Dünya Fuarı için pavyon inşa etme maliyetlerini karşılamak amacıyla yerli inşaat firmalarına yönelik bir sigorta programı uyguluyor. Japonlar, sadece konutların tamamlanmasında sigorta zorunluluğu şartı koymuyor. Ticaretin devam etmesi için düzenlenecek fuarda kurulacak pavyonların inşasını bile sigortalıyor.